Bästa aktierna för barnens sparande

Publicerad 2015-12-14 12:58

Aktier Föräldrar sparar mer än man tror åt sina barn visar en undersökning från Swedbank. Och i de flesta fall är aktier bäst - Privata Affärer har några förslag vad du lägga i julklappssäcken.

Att spara åt barnen från tidig ålder är en självklart för de flesta föräldrar. Det kan se ut på många sätt – alltifrån att sätta av lite av barnbidraget varje månad till att ge mer eller mindre stora summor vid födelsedagar och vid jul.

Swedbank har gjort ett räkneexempel som visar att den förälder som börjar sätta av 150 kr i månaden och får i snitt 2 procents avkastning har nästan 40 000 kr att ge sin 18-åring.

Dessa sparpengar bör definitivt inte samlas upp på ett sparkonto om inte barnet är i den övre tonåren och till exempel ska använda pengarna för att ta körkort eller åka iväg på en längre resa.  För Swedbanks undersökning visar att det kan vara frågan om mycket pengar. I snitt handlar det om att barn mellan 10 och 17 år har 65 000 kr i sparkapital.

Att få 2 procents avkastning på ett långsiktigt sparande är dock inte ett särskilt högt mål även om inflationen är mer eller mindre obefintlig i dagsläget. Med ett sparande som är placerat på mer än 5 års sikt är aktiemarknaden definitivt att föredra – sannolikheten att få långt över 2 procent är hög sett i ett historiskt perspektiv.

Men vilka aktier passar då i ett mindre barns aktieportfölj? Det bästa är naturligtvis att det är aktier som mer eller mindre kan stoppas i byrålådan och där man inte ska behöva göra omplaceringar mer än i speciella fall.

Här är några exempel som Privata Affärer tycker är bra aktier för barns sparande:

* Investor. Wallenbergarnas investmentbolag har ökat fokus på aktieägarvärde och där får man dessutom del i riskapitalbolagets EQT:s goda affärer.

* Kinnevik. Spännande satsningar inom framtidssektorer som e-handel.

* Hennes & Mauritz. Säker tillväxt med lönsamhet, bra utdelning.

* Nordea. Största banken med stark balansräkning som kommer ge fina utdelningar kommande åren.

*Autoliv. Ett ökat säkerhetsinnehåll i nya bilar främjar tillväxten tillsammans med ett gott rykte i branschen.

* Ica Gruppen. Stabil och stigande efterfrågan tillsammans med offensiva satsningar innebär ett tryggt val.