Sprutor med coronavaccinet Comirnaty från Pfizer och Biontech.

Aktie Osäkra utsikter för vaccinförsäljningen har gjort att läkemedelsjätten Pfizer halkat efter sina konkurrenter på börsen. Nu väntar ett "återställningsår" för bolaget, enligt tidskiften Barron's analys där aktien kallas "ett fynd" och tilldelas en köprekommendation.

I takt med att coronapandemin klingat av har läkemedesljätten Pfizer fått det allt tuffare på börsen. Fredagens stängningskurs på 44 dollar motsvarar en nedgång på 15 procent sedan årsskiftet, något som gör aktien till en av årets absoluta sämsta inom det amerikanska S&P 500-indexet. Sedan toppnoteringen i slutet av 2021 har aktien fallit närmare 30 procent. 

Men efter kräftgången på börsen är det läge att köpa aktien igen, uppger tidskriften Barrons i en färsk bolagsanalys. Detta lagom till att svenska aktieplacerare som äger den Stockholmslistade Pfizeraktien måste välja om de ska konvertera sitt innehav till amerikanska aktier eller sälja det

I analysen kallar Barron’s bolaget för ”ett fynd” inom börsens läkemedelssektor. Aktien är dock allt annat än populär bland analytikerna, 15 av totalt 24 personer i kåren som bevakar Pfizer har satt rekommendationen behåll.

”Investerarna har delade åsikter om utsikterna för Pfizers covid-satsning och bolagets läkemedelspipeline”, skriver Barron’s.

Försäljningen av bolagets två storsäljare kopplat till coronaviruset, vaccinet Comirnaty och läkemedlet Paxlovid, kan rasa över 60 procent under 2023 efter att ha dragit in totalt 57 miljarder dollar förra året, går det att läsa vidare i analysen.

”Det här är ett åtställningsår”, fortsätter Barron’s och syftar på en återgång till mer normala försäljningsnivåer efter det pandemidopade fjolåret för läkemedelsjätten. 

För tillfället handlas Pfizer till endast 13 gånger årets förväntade vinst med en direktavkastning på 3,7 procent, vilket är mer än dubbelt så högt som genomsnittet för S&P 500-bolagen, lyfter Barron’s fram i sin analys. 

”Utdelningen, som backas upp av goda intäkter och en av branschens bästa balansräkningar, ser väldigt säker ut.”

Samtidigt kan analytikerkåren och marknaden underskatta Pfizers pipeline av nya läkemedel, enligt Barron’s som refererar till analyshuset Cantor Fitzgeralds bolagsanalyser. Cantor Fitzgerald köpstämplar Pfizer med riktkursen 75 dollar, motsvarande en uppsida på drygt 70 procent från dagens kurs, vilken är den högsta bland analyshusen på Wall Street.