Aktie Kommentarerna kring Philip Morris bud på Swedish Match fortsätter att trilla in. Bland de analyser Nyhetsbyrån Direkt tagit del av sticker Barclays ut som anser att budet är för lågt och har höjt sin riktkurs till 125 kronor, 19 kronor över budkursen.

”Swedish Match är strategiskt viktigt för Phillip Morris och givet de möjligheter Phillip Morris ser med förvärvet tror vi att Swedish Match aktieägare skulle kunna få ett bättre pris”, skriver Barclays.

I sin argumentation pekar Barclays bland annat på de möjligheter Swedish Match tobaksfria nikotinsnus Zyn har i USA. Vidare lyfts det faktum att Phillip Morris i en presentation på onsdagen belyste potentialen för nikotinportioner i resten av Europa. Den marknaden skulle om tre år kunna vara större än dagens volymer i Skandinavien, menade Phillip Morris. Just den potentialen har i dagsläget inte åsatts något värde i Barclays kalkyler för Swedish Match.

Barclays frågar sig vidare om något inte står rätt till på Swedish Match eftersom såväl ledning som styrelse är villiga att sälja på den aktuella budnivån.

”Det kan vara en indikation på att något kan vara trasigt på Swedish Match. Kanske hamnar cigarrverksamheten i problem hos FDA /../ eller håller Zyn på att bromsa in. Men om något av detta skulle vara sant, varför skulle Phillip Morris då vilja köpa Swedish Match”, frågar sig Barclays.

Även Jefferies ansluter sig till dem som flaggar för att budet är snålt tilltaget.

”Förutsatt att inga regulatoriska problem dyker upp på kort sikt, vilket skulle kunna ske, tror vi att Swedish Match aktieägare kan begära mer”, skriver Jefferies.

ABG Sundal Collier konstaterar i en kort kommentar att budet är rimligt och råder därför aktieägarna att acceptera.

I en genomgång av andra analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt gjorde på onsdagen framkom bland annat att Carnegie såg sannolikheten för ett motbud som låg. Handelsbanken Capital Markets grundinställning var att budet är ”så pass bra som det kan bli” medan SEB Equities menade att budpriset på 106 kronor per aktie var för lågt.