Analys En förvandling i det tysta har ägt rum i Assa Abloy sedan Nico Delvaux tog över som vd 2018, och med en väntad renoveringsboom inom kommersiella byggnader efter pandemin står låsbolaget inför en vändpunkt. Det skriver Barclays i en analys och uppgraderar rekommendationen till övervikt från jämnvikt med ny riktkurs 280 kronor (210).

”…efter ett halvt decennium av att ha underpresterat anser vi att bolaget nu borde återvända till att vara ett kärninnehav för investerare inom europeisk industrisektor”, skriver Barclays.

2021 kan bli starten på en renoveringscykel i USA och Europa inom kommersiella byggnader, med en accelererad utveckling av ny teknik efter pandemin. Assa Abloys är enligt Barclays väl positionerade för att bli en vinnare i denna miljö givet bolagets dominans inom mobila inpasseringssystem för kommersiella byggnader, storleken på R&D-investeringarna och partnerskap med bland annat Apple inom smarta lås.

Vidare konstaterar Barclays att Assa:s kostnadsstruktur har förändrats sedan 2018 under Nico Delvaux ledning, och bruttomarginalerna har ökat med 1 procentenhet och därmed brutit en tio år lång trend med minskande bruttomarginaler.

”Vår analys indikerar att det finns utrymme för bruttomarginalerna att expandera ytterligare”, skriver Barclays och pekar på bland annat innovation som en drivande faktor där mycket av förändringarna sedan Nico Delvaux tillträdde har skett inom Entrance Systems, ett affärsområde som Barclays analytiker tror står inför en uppväxling vad gäller tillväxt.

På måndagsförmiddagen placerade sig Assa Abloy högst upp på OMXS30 med en uppgång på 2,4 procent till 248 kronor.