Krönika Den största dramatiken på börserna utspelade sig inte på hemmaplan den här sommaren. Inte ens i västvärlden, utan i Kina. Aktier i bolag med hemvist där innebär en extra politisk risk och jag tycker inte den är värd att ta, skriver Marcus Hernhag i sin första måndagskrönika efter sommaruppehållet.

På så vis står jag fast vid att vi bara ska ta politiska risker på vår hemmabörs, där vi känner till det politiska spelet tillräckligt bra. Exempel på det är börsnoterade skolaktier som Academedia, som möter god efterfrågan på bra utbildningar och är ett lovande bolag på sikt.

Kinesiska IT-jätten Tencent möter nu återigen motstånd från kinesiska myndigheter. Detta i form av att bolagets dotterbolag ska lämna ifrån sig den dominerande positionen inom musik. Konkurrensverk har vi även i väst, men när det sker nu och inte när Tencent Music förvärvade streamingrättigheterna 2016 säger en hel del.

Kinesiska politiker lägger sig i allt mer. Ta bara en sådan sak som att Alibabas frontfigur Jack Ma är helt försvunnen från rampljuset. Eller att diktatur införs stegvis i Hongkong, vilket stryper handeln och investeringarna i området.

För Tencent Musics ägare Tencent Holding är det extra illa om du är kund hos Nordnet och försökt sälja under den senaste månaden. Nätmäklaren har nämligen inte kunnat genomföra några säljorder i bolaget. Det beror på problem hos den så kallade depåbanken som handeln ska gå genom.

Det är vanligt bland svenska banker att gå via depåbank när det gäller handel på börser utanför Norden, men just nu är det såvitt jag vet bara Nordnet som har problem med Tencent Holding och andra liknande noteringar i USA.

För rent formellt är Tencent Holding noterad i USA som ADR, vilket innebär ett amerikanskt depåbevis. Det handlas på en OTC-lista, alltså mer informellt jämfört med de stora börslistorna. Det innebär att det finns en handelsteknisk risk där, ovanpå bolagsrisker och politiska risker.

Kina har en hel rad fantastiska techbolag och skulle det ljusna för affärslivet är de kursmässiga uppsidorna stora. Jag tror det snarare kommer att bli värre på sikt. Kinas nuvarande ledare känns inte som någon som öppnar upp samhällen och låter kapital investeras fritt med allt mindre inblandning.

Långsiktigt kommer säkert Kina att fortsätta växa och driva på världsekonomin. Det betyder inte att aktierna är värda sina risker.