Bolån Att binda bolånen har sällan varit så billigt som i dag. I vissa fall är det till och med billigare med bundna räntor än den korta tremånadersräntan.

Att räntorna är på väg upp är alla överens om. Riksbanken väntas höja reporäntan antingen i december eller i februari och det lär i sin tur lyfta boräntorna.

Men för den som är orolig för höjda räntor kan glädjas av att de bundna räntorna på ett till två år är rekordlåga i jämförelse med den korta tremånadersräntan. I vissa fall är de bundna räntorna till och med lägre.

Ett sådant exempel är Skandia vars listränta för tremånadersränta låg på 2,0 procent i oktober, vilket är samma nivå som för ettårsräntan. Se man i stället på de faktiska snitträntorna hos Skandia låg dessa på 1,43 procent för tremånadersränta medan ettåringen låg på 1,34 procent och tvåårsräntan på 1,37 procent. Alltså klart billigare med bundet.

Hos Danske Bank låg den faktiska snitträntan på tremånaders bolån på 1,44 procent medan ettårsräntan låg på 1,29 procent och tvåårsräntan på 1,22 procent.

Landshypoteks tremånadersränta låg i snitt på 1,10 procent medan ettåringen låg på 1,09 procent i oktober.

Även Handelsbanken har lägre snitträntor för bundna. I oktober låg tremånadersräntan på 1,57 procent, ettårsräntan på 1,54 procent och tvåårsräntan på 1,53 procent.

När det gäller bolån med bindningstider på tre år eller mer är skillnaderna mot tremånadersräntan oftast större. Men även här går det att fynda. Hos Skandia låg treårsräntan i snitt på 1,31 procent i oktober. Det kan jämföras med den korta boräntan som låg på 1,43 procent.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Jämför bolån och snitträntor på bolån genom oss och Compricer och hitta den lägsta aktuella boräntan!