Bankens galna spådomar

Publicerad 2012-12-19 06:31

I över tio års tid har danska Saxo Bank så här års kommit med tio galna spådomar för det nya året. Inför nästa år spås bland annat ett oljepris som rasar till 50 dollar och att Spanien ställer in betalningarna.

Först av allt bör man förstås nämna att Saxo Bank inte ser det som direkt sannolikt att dessa spådomar blir verklighet.

Banken menar istället att man ska se det som en lista på ”worst case scenarios” som man som placerare trots allt borde ha i bakhuvudet inför 2013.

–  Årets ”galna spådomar” innehåller återigen ett urval av negativa händelser som skulle kunna ändra det finansiella landskapet och i vissa fall också politiken. Så här i slutet av 2012 har vi låg volatilitet i alla tillgångsklasser eftersom centralbankerna gått in och manipulerat marknaderna. I detta läge krävs egentligen inte mycket för att skapa galna effekter, säger Saxo Banks chefsekonom Steen Jakobsen i en kommentar.

Vad hittar vi då bland bankens domedagsprofetior för 2013?

Galen spådom 1: Tyska DAX-index sjunker 33 procent till 5 000

 Den kinesiska ekonomin återhämtar sig inte utan saktar istället in. Detta gör att den tyska industrin tvärstannar vilket gör att industriaktierna störtdyker och konsumenterna håller i plånboken. Samtidigt tar Tyskland på sig ett större ansvar för EU:s urusla ekonomi.

Galen spådom 2: Japanska staten nationaliserar elektronikjättar

Japanska elektronikjättarna som Sharp, Panasonic och Sony kollapsar på grund av sydkoreanska konkurrenter. Japanska staten tvingas därför ingripa likt USA räddat sin bilindustri.

Galen spådom 3: Priset på sojabönor ökar med 50 procent

Dåligt väder under 2012 har minskat utbudet vilket gör att priset är extra känsligt för väderrelaterade händelser under 2013. Efterfrågan på biobränsle hjälper samtidigt att lyfta priset.

Galen spådom 4: Guldpriset dyker till 1 200 dollar

USAs ekonomi genomgår en remarkabel återhämtning samtidigt som efterfrågan på fysiskt guld i Kina och Indien är svag.

Galen spådom 5: Priset på WTI-olja faller till 50 dollar

USA:s oljeproduktion ökar starkt, bland annat med hjälp av skifferoljeutvinning. Sprängfyllda lager och begränsade exportmöjligheter gör att priset faller till 50 dollar.

Galen spådom 6: Den japanska yenen förstärks kraftigt

 Det liberala partiet tar makten i Japan med en politik som utlovar en aktiv försvagning av yenen. Men åtgärderna genomförs inte fullt ut. Japanska investerare som spekulerat i en kraftig yen-försvagning blir tagna på sängen och börjar återköpa tillgångar i yen. Ironiskt nog förstärker detta yenen vilket gör att centralbanken och partiet tvingas genomföra de valutaförsvagande åtgärderna man aldrig genomförde i steg 1.

Galen spådom 7: Schweiz tvingas slopa francens knutning till euron

Oron i den europeiska ekonomin fortsätter och schweizerfranc ses som en säker valuta. Det  gör att centralbanken tvingas slopa francens ”peggning” mot euron. De gör att valutan blir för stark och Schweiz tvingas införa valutarestriktioner.

Galen spådom 8: Hong Kong blir världens viktigaste valutahandelsmarknad

Hong Kong frikopplar valutan från amerikanska dollar för att istället knyta den till den kinesiska renminbin. Fler asiatiska länder följer efter och den kinesiska valutan blir extremt volatil. Hong Kong blir en världsledande aktör på valutamarknaden.

Galen spådom 9: Spanien går mot konkurs när räntan stiger mot 10 procent

Protester gör att ytterligare nedskärningar är otänkbara. Spanska statsobligationer får skräpstatus och Spanien går mot konkurs.

Galen spådom 10:  Räntan på 30-åriga amerikanska statsobligationer fördubblas

De extremt låga räntorna gör att investerare till slut flyr från allt vad statsobligationer heter för att istället välja aktier. Detta skulle i slutändan kunna tvinga fram rejäla räntehöjningar.