Analys Bank of America höjer sin rekommendation för Lundin Energy till köp, från underperform. Riktkursen skruvas samtidigt upp till 280 kr från tidigare 175 kr. Det framgår av en analys.

Bank of America resonerar att olje- och gassektorn vänts upp och ned under årets gång, där banken bedömer att sektorn står inför ett permanent skifte och inte bara en tolv månaders tillfällig dipp. Stora oljebolag skiftar nu om till att i stället bli stora energibolag.

”Medan intresset verkar sina för traditionella oljebolag tror vi att de bästa prospekterings- och produktionsbolagen kan frodas genom att de fyller det tomrum, ur ett investeringscase-perspektiv, som uppstår”, argumenterar banken och lyfter bland andra fram Lundin Energy som en av deras favoriter inom prospekterings- och produktionskategorin.

Banken pekar vidare på att dessa toppkandidaters upstream (prospekterings- och produktions) -portfölj kan generera ett starkt kassaflöde i samband med de rådande låga oljepriserna, vilket i sin tur kan leda till en växande utdelning.

”Med utgångspunkt att priset på Brent för 2021 och 2022 kommer stå kring 40 dollar fatet har Lundin Energy trots det förmågan att dubbla utdelningen, enligt våra estimat”, skriver Bank of America.

Lundin Energys aktie steg 0,6 procent efter en dryg timmes handel på Stockholmsbörsen på måndagsförmiddagen och bytte då ägare till kurser kring 190 kr.