BANK: FIRST REPUBLIC BANK FALLER 10% I FÖRHANDELN

2023-03-17 12:10:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den krisdrabbade amerikanska nischbanken First Republic Bank föll med 10 procent i fredagens förhandel, efter att fredagen slutat 10 procent upp sedan ett konsortium av storbanker gått med på att ge en likviditetsinjektion.

First Republic Bank har dylika problem med illa skött durationsrisk som kraschade Silicon Valley Bank, sedan räntekurvan inverterats och kort belåning för drift blivit dyrare än First Republics intäkter från långa innehav av kommunobligationer.

Injiceringens storlek är 30 miljarder dollar och ska säkerställa att likviditet finns tillgängligt i banken för att undvika ytterligare ett fall av uttagsstormning.

Några av de banker som står redo med likviditet är JP Morgan, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup och Goldman Sachs. Konsortiets beslut reflekterar "en stark tro på det amerikanska banksystemet", framgick av ett gemensamt pressmeddelande på torsdagen.

På torsdagskvällen meddelade First Republic Bank också att 2022 års utdelning till aktieägarna ställs in, något som bidrog till pressen på aktien.Direkt-SE