BANK: DEUTSCHE OCH JP MORGAN STÄMS FÖR MEDHJÄLP TILL EPSTEIN-HÄRVA

2022-11-24 14:41:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Deutsche Banks aktie tappade på torsdagen efter att en stämning lämnats in i en New York-domstol där det hävdas medhjälp till koppleri i härvan kring den sexbrottsdömde finansmannen och pedofilen Jeffrey Epstein.

Bankerna stäms av flera kvinnor som råkade ut för sexuella övergrepp av Jeffrey Epstein och andra män som fanns i kretsen kring honom, övergrepp som inkluderade koppleri. Brottsligheten gjordes möjlig av att bankerna trots kännedom om Jeffrey Epsteins tidigare sexualbrottsdom upplät konton åt honom, enligt stämmoansökan.

I den grupptalan som lämnats in utkrävs en icke-specificerad finansiell ersättning från bankerna, som gjort avbön, kritiserat egen regelefterlevnad i kundhanteringen av den förmögne Jeffrey Epstein och i Deutsche Banks fall dessutom redan betalat böter.

Bankerna, varav JP Morgans tillhandahöll finansmannen med konton mellan 1998 och 2013 innan Deutsche Bank tog över, anklagas för att ha brutit mot lagar stiftade för att förhindra människohandel och därigenom "satte vinstintresset över lagliga förpliktelser", framgår av dokumenten.

Stora summor togs ut från Jeffrey Epsteins konton i JP Morgan för betalningar som möjliggjorde övergreppen, enligt stämningsansökan.

"Tiden är kommen för hantlangarna att ställas till ansvar, särskilt hans förmögna vänner och de finansiella institutioner som spelade en avgörande roll. Offren led inte bara övergrepp från Jeffrey Epstein utan av många fler. Han var inte ensamagerande", skriver advokaten Bradley Edwards i ett uttalande.

Jes Staley, en tidigare privatbankchef på JP Morgan som därefter gick vidare till brittiska Barclays och därifrån avpolletterades för sina konstaterade kontakter med Jeffrey Epstein, figurerade som en av nyckelpersonerna. Han ska bland annat ha besökt Jeffrey Epstein när han avtjänade sitt straff i Florida, framgår av stämningen. Jes Staley har även personligen gjort avbön för sina kontakter med Jeffrey Epstein.

Den personliga kontakt Jeffrey Epstein tilldelats på JP Morgan kom därefter att anställas hos Deutsche Bank, där denne förordade att ta in finansmannen i bankens kundregister, enligt grupptalan. Jeffrey Epsteins konton kunde generera 100-300 miljoner dollar i penningflöde och 2-4 miljoner dollar i årliga avgifter, enligt stämningen, något som ledde till att Deutsche Bank beslutade att göra ett undantag från sin policy att inte göra affärer med brottsdömda.

Deutsche Bank har dömts att betala 150 miljoner dollar i böter för att ha brustit i regelefterlevnad när Jeffrey Epstein togs in som kund.

Jeffrey Epsteins täta kontakter med ett flertal prominenta och mäktiga figurer i politiken och storfinansen har blivit mycket omskrivna och hans självmord i häktet i augusti 2019 har gjort att konspirationsteoretiker fått vatten på sin kvarn. Dödsfallsutredare har fastställt att Jeffrey Epstein tog sitt liv i cellen efter att han nekats borgen som häktad som anklagad för barnsexhandel.

När Jeffrey Epstein avled fanns nästan 600 miljoner dollar i hans tillgångar, pengar vars generering i stor utsträckning aldrig gått att förklara. Oklarheterna kring förmögenheten har bidragit till spekulationer om att det kan röra sig om utpressning där kända namn köpt sex av minderåriga, spelats in och därefter tvingats betala för att hemlighålla materialet från offentligheten.

Presidenterna Donald Trump och Bill Clinton, Microsoft-grundaren Bill Gates, Johnson & Johnson-arvtagerskan Elizabeth Johnson, Victorias Secret-ägaren Les Wexner och prins Andrew av England är några av namnen ur Jeffrey Epsteins kontaktlista som de senaste åren tagit avstånd från relationen med finansmannen.Direkt-SE