BANG & OLUFSEN: RÄKNAR MED 200 MLN DKK I EXTRA KOSTNADER

2022-06-23 09:47:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Danska Bang & Olufsen har drabbats av höga oförutsedda kostnader under det senaste året, skriver tidningen Finans. Totalt har bolaget fått extra kostnader på omkring 200 miljoner danska kronor i räkenskapsåret 2021/2022 som slutade i maj.

Först var det pandemin, sedan störningar i den globala leveranskedjan och omfattande komponentbrist. Därefter kom kriget i Ukraina och nya covid-nedstängningar i Kina.

Interna beräkningar visar enligt Finans att stigande fraktpriser, brist på komponenter, Ukrainakriget och de nya kinesiska nedstängningarna har kostat Bang & Olufsen 200 miljoner danska kronor extra.

"Det är ganska mycket när man tänker på att våra finansiella förväntningar är på ett ebit-resultat omkring 0 kronor. Det är en ordentligt stor andel av vår omsättning, så det betyder enormt mycket för vår ekonomi när vi får så stora extrakostnader", säger Bang & Olufsens finansdirektör Nikolaj Wendelboe till Finans enligt Marketwire.

Med en förväntad omsättning på 2,9 miljarder danska kronor svarar de ökade kostnaderna till 7 procent. Bang & Olufsens bokslut för 2021/2022 väntas den 6 juli.

Aktien hade omkring klockan 9.45 handlats ned 2,7 procent på Köpenhamnsbörsen. Sedan årsskiftet har Bang & Olufsen-aktien backat nära 52 procent.Direkt-SE