Aktie Balder slår tillbaka efter Moody's beslut att sänka fastighetsbolagets kreditbetyg. I en kommentar till Privata Affärer riktar Balders finanschef Ewa Wassberg hård kritik mot kreditvärderaren och uppger att bolagets rapporter innehåller faktafel. 

Balder faller 3,8 procent på Stockholmsbörsen vid 13-tiden på onsdagen efter att Moody’s sänkt fastighetsbolagets kreditbetyg till skräpstatus. Beskedet drar även ned andra fastighetsaktier, vid samma tidpunkt backade Stockholmsbörsens fastighetsindex 1,8 procent. 

”Balder sa upp samarbetet med Moody’s 2019, men de har fortsatt att sätta en rating på bolaget”, uppger Balders finanschef Ewa Wassberg en skriftlig kommentar till Privata Affärer.

Hon riktar sedan en ordentlig känga till kreditvärderaren.

”Deras analysprocess och kontakt med oss är dock inte alls på den nivå som vi är vana vid från ett ratinginstitut”, skriver Ewa Wassberg. 

Eftersom Balder inte samarbetar med Moody’s längre har bolaget inte någon insyn i deras resonemang, tillägger finanschefen. Hon uppger sedan att det finns faktafel i Moody’s rapporter om bolaget utan att specificera ytterligare.

”Vi har påpekat för Moodys att det finns fel i rapporten och har också varit tydliga med att vi inte lägger tid på att hjälpa dem att korrigera eventuella felaktigheter eftersom vi inte har något formellt samarbete längre”, skriver Ewa Wassberg.

Enligt finanschefen har Balder inte ”upplevt försämrade förutsättningar för den kontinuerliga pre-financing som vi jobbat med” efter att Moody’s inledde en så kallad ”review for downgrade” på bolaget. Det är en utvärdering av bolagets kreditbetyg för en eventuell nedgradering.