Sektor Ryanair stoppar alla investeringar, återköp, anställningar och ställer större delen av flottan på marken, enligt en presskommuniké utskickad på måndagsförmiddagen. Beskedet följer en lång rad av liknande åtgärdsbesked i den hårt virusdrabbade flygsektorn.

Irländska Ryanair kommer stoppa flygningar i stor skala under de närmaste 7 till 10 dagarna för att hantera den kraftiga efterfrågeminskning som blivit konsekvensen av de karantänsåtgärder som rullas ut över Europa.

Under morgonen aviserade Finnair neddragningar och kapacitetsminskning om 90 procent från den 1 april, enligt ett pressmeddelande där vd Toppi Manner kallade coronakrisen för ”den värsta i flygets historia”.

Under den gångna helgen var också SAS ute med permitteringsåtgärder: Bemanningen ska tillfälligt minskas med 90 procent.

British Airways-ägaren IAG sänker kapaciteten med minst 75 procent i april och maj och lågprisbolaget Easyjet varslade i sin tur om att det nu behövs ”koordinerat statligt stöd” för att säkra flygindustrins överlevnad – trots att vd John Lundgren så sent som för två veckor sedan sade sig vara emot just detta.

Den nämnda åsikten har också framförts av ett redan krisande Norwegian Air, som går en tuff kamp för överlevnaden. Norges redan aviserade statliga åtgärder i form av skatte- och avgiftslättnad är inte tillräckliga, sade vd Jacob Schram vid en presskonferens i fredags.