Aktier Efter en skakig inledning på december bjöd börsen på ett tomterally. Men i samband med den inledande turbulensen passade Avanzas kunder på att köpa och privatspararna gjorde 3 procent fler affärer än samma månad i fjol.

– Med bara dagar kvar innan böckerna för börsåret 2021 stängs bjuder decemberbörsen på ett värmande tomterally. OMXS30 som stigit närmare 8 procent under månaden ser därmed ut att bli den starkaste julmånaden sedan 1999, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Omikronfrossan som bröt ut i slutet av november sänkte börsen närmare 7 procent. Men mycket tyder nu på att omikron förvisso är mer smittsam men att symptomen inte blir lika allvarliga. Det fick marknaden att pusta ut.

– I samband med turbulensen noterade Avanza stora nettoköp bland kunderna, vilka fortsatt under december, säger Nicklas Andersson.

Månadens köplista är dessutom unik då den toppas av en amerikansk aktie.

– Elbilstillverkaren Tesla är den mest nettoköpta aktien hos Avanza under december. Det är första gången någonsin som en amerikansk aktie seglar upp som ohotad etta på topplistan. Detta skapar en intressant sprickbildning i fasaden gällande den annars så starka förkärleken till Sveriges hemmamarknad. Aktien attraherade mer än varannan sparkrona under månaden och är med sina 56 000 ägare den mest ägda amerikanska aktien på plattformen, säger Nicklas Andersson och fortsätter:

– Efter en relativt snabb nedgång på 29 procent för Tesla under hösten valde många privatsparare att trycka på köpknappen. Helt rätt i backspegeln då aktien därefter stigit 23 procent. Antal ägare har ökat 67 procent under året, men den senaste månaden är det främst befintliga ägare som skalat upp sina positioner.”

Gamingbolaget Embracer är en annan favorit bland privatspararna.

– Sektorn som helhet har upplevt ett utmanande år, vilket också återspeglas i Embracer som sjönk 44 procent som mest. De senaste veckorna har dock ett flertal förvärv aviserats, däribland ett strategiskt jätteförvärv som stöper om bolaget. Privatspararna verkar ge tummen upp och vi ser såväl befintliga ägare köpa mer som att fler ägare klivit ombord på tåget, säger Nicklas Andersson.

Säljsidan toppas däremot av Evolution följt av SSAB och budaktuella Nobina.

– Spelunderleverantören Evolution klev in i börsens finrum OMXS30 vid årsskiftet och knappt fem månader senare hade börsvärdet dubblats. Resan därefter har varit mer volatil med närmare en halvering av aktiekursen som mest. Under senhösten anklagades Evolution för att möjliggöra illegala spel, vilket fick aktien att snabbt tappa mark och delar av det institutionella kapitalet att lämna. Även privatspararna valde att trycka på säljknappen. I sammanhanget är det intressant att notera det faktum att aktien stigit 46 procent sedan inledningen av december. Därmed ligger det nära till hands att tro att det handlar om vinsthemtagningar, ett beteende vi sett historiskt efter större uppgångar i aktien. Ytterligare en faktor som stärker tesen är att aktien idag har 20 procent fler ägare än i inledningen av den senaste tidens turbulens, avslutar Nicklas Andersson.

Mest nettoköpta via Avanza Mest nettosålda via Avanza
Tesla Evolution
Embracer SSAB B
Securitas Nobina
Calliditas Therapeutics Nordea
Sinch Boliden
Skanska ICA Gruppen
Alibaba H&M
SOBI Investor A
Randviken Fastigheter Ericsson B
Humble Group AstraZeneca