Avanza pressar lägstacourtaget

Publicerad 2014-10-24 09:41

Nyheter Nätmäklarens nya drag för att locka kunder är att göra det billigare att handla riktigt små aktieposter. Men lägstacourtaget på 1 kr gäller bara de som valt en viss courtageklass.

Avanza märker att allt fler väljer att handla mindre poster aktier och lanserar därför möjligheten att handla till 1 krona i courtage. Det gäller alla listor på Stockholmsbörsen och First North, för alla kontotyper på Avanza, inklusive kapitalförsäkring och ISK.

Lägstacourtaget på 1 kr är dock begränsat till kunder som valt courtageklass Mini. Som kund får du välja mellan Mini, Small, Medium eller Fast Pris. Den sistnämnda passar storhandlare, medan Mini riktar sig till sparare som gör väldigt små affärer.

Med courtageklass Mini handlar du aktier för endast 1 kr per order upp till 400 kr. För affärer över 400 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,25 procent, enligt bankens prislista.

Nackdelen med Mini är att större aktieaffärer blir dyrare. Det rörliga courtaget på 0,25 procent per affär kan jämföras med 0,15 procent för Small, där lägstacourtaget är 39 kr, och 0,069 procent för Medium, där lägstacourtaget är 69 kr. Med Fast Pris betalar du inget rörligt courtage utan istället en fast avgift på 99 kr per affär.

Kunder kan byta mellan courtageklasserna en gång per månad utan att det kostar något.

– Vi har i år blivit största svenska bank på Stockholmsbörsen mätt i antalet transaktioner. Den skalfördelen vill vi använda för att göra det möjlighet att även handla enstaka aktier utan att behöva betala mer än 1 krona i courtage. Förhoppningsvis kan det locka nya och fler sparare till aktiemarknaden, säger Martin Tivéus, vd på Avanza, i ett pressmeddelande.