Fonder Spararna flyr energifonderna. Det visar ny statistik från Avanza.

Energi- och råvarufonder gick upp i början av Ukrainakriget då andra fonder snarare dalade. Nu ser det lite annorlunda ut och det har påverkat fondspararna.

Energifonder var de mest sålda fonderna i juli, enligt Avanzas statistik.

–Energifonder lockade till högoktanigt köptryck under senvåren, men dumpas nu på bred front av fondspararna där två av tre säljkronor utgörs av energi- och råvarufonder, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Han fortsätter:

–Även om fondkategorierna gett en mycket hög avkastning sedan årsskiftet, har de sjunkit märkbart från toppen. Indexet S&P GSCI som inkluderar energi, industrimetaller, ädelmetaller, jordbruksprodukter och boskap har sjunkit 15 % från årshögsta i mitten på juni. Detta medan oljepriset tappat närmare 25 % från sin topp i mars. Priset riskerar att backa ännu mer om vi skulle få en recession”.

 

I stället för energi – och råvaror har fondspararna i första hand valt globalfonder.

–Fondspararna fortsätter favorisera bred exponering via globalfonder som attraherar varannan fondkrona under månaden. Den valutamedvind som många globalfonder gett i år, tack vare dollarexponering, fortsatte med som mest fem % under juli, men mojnade framåt slutet av månaden i takt med att svenska kronan stärktes. Sjunkande långräntor har dock tagit över stafettpinnen och gett förnyad energi till techbolagen. Dessa utgör den enskilt största sektorexponeringen på amerikanska börsen, vilket gynnar globalfonder, säger Nicklas Andersson.

förutom globalfonder har Sverigefonder varit populära under juli.

–Stockholmsbörsen som tillhört en av de sämre börserna globalt under året ser nu ut att bjuda på en rejäl revansch. OMXS30 går mot den första positiva börsmånaden i år. Den stigande temperaturen syns även bland fondspararna som i allt högre utsträckning favoriserar Sverigefonder – även om globalfonder än så länge ruvar på förstaplatsen, säger Nicklas Andersson.

Under juli gjorde gjorde Avanzas sparare 94 100 fondaffärer per dag. Det är 16% färre än samma månad i fjol. 

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Energifonder
Sverigefonder Råvarufonder
Blandfonder Räntefonder (korta/långa)
Investmentbolagsfonder Teknikfonder
Läkemedelsfonder Hedgefonder

Källa: Avanza