Avanzas vd Rikard Josefson tar emot diplom och blommor.

Årets Bank 2019 För andra året i rad, och för tredje gången totalt, blir Avanza Årets Bank. Juryns motivering lyder: ”Nischbanken lyckas år efter år skapa nya smarta sparprodukter. Så även 2019.” 

Årets upplaga, som är den 29:e i ordningen, har juryn belönat sex olika banker, inklusive huvudpriset.

I år har Avanza varit först i världen med ett specialgjort jämförelseverktyg för Morningstars hållbarhetsbetyg för fonder. Banken har också lanserat landets billigaste tillväxtmarknadsfond, Avanza Emerging Markets, med 0,29 procents avgift.

– Avanza är alltid på hugget och levererar hela tiden nya fräscha lösningar för kunderna, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund, som också är ordförande i juryn i Årets Bank.

Utöver jämförelseverktygen och fonden har ”Mina sidor” fått ny design som anpassas efter kundens olika innehav. Dessutom går det nu att fylla på kontot med hjälp av swish.

– Den tjänst jag är mest stolt över är vår första open banking-tjänst som kom i april. Med den kan du enkelt flytta värdepapper från andra institut till Avanza. Det görs med mobilt bank-id utan att behöva fylla i en massa blanketter, säger Rikard Josefson, vd för Avanza.

Årets Småföretagarbank: Nordnet

Nordnet blir Årets Småföretagarbank efter att i början av året ha lanserat ett helt nytt koncept för entreprenörer. Juryns motivering är ”Här stöttas entreprenören från start till mål”.

– Nordnet erbjuder hjälp i småföretagets alla faser. Att Nordnet dessutom har startats och ägs av entreprenörer är förstås en fördel när man som småföretagare söker någon att hålla i handen, säger Privata Affärers Sofia Ullerstam i Årets Bank-juryn.

Konceptet har tre hörnstenar förklarar Sverigechefen Martin Ringberg. De som är anställda i bolaget, företagets ekonomi och entreprenören själv.

– Vi håller inte på med transaktioner och leasing, utan vi vill bli bäst på tillgångssidan när det gäller entreprenörer, säger Martin Ringberg när han förklarar hur Nordnet sätter entreprenören i centrum i konceptet.

Bakgrunden till konceptet är att banken har entreprenörsandan i blodet och därför är utgångspunkten de små företagarnas unika behov.

Årets Bankprofil: Maria Landeborn

Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom på Danske Bank, är Årets Bankprofil 2019, med motiveringen ”Hon lyckas göra det krångliga spännande i din ekonomi.”

Juryn förtydligar att Maria Landeborn lyckas väl med att nå fram i sin kommunikation.

– En av orsakerna är nog att hon själv tycks genuint intresserad av vad händelser innebär i praktiken. Det håller fokus på åhörarnas privatekonomi och kan göra krångliga saker spännande, säger Fredrik Lindberg, juryledamot och chefredaktör för Placeringsguiden.

När Maria Landeborn rekryterades till Danske Bank var banken lågt rankad i marknadskommunikation i Sifos årliga undersökning av private banking. Men nu har banken klättrat flera placeringar till tredje plats.

– Jag blev rekryterad för att banken ska nå ut bredare medialt och till våra kunder inom frågor som rör makroekonomi, sparande och investeringar, säger hon.

Årets Sparkonto: Seven Day Bank

Seven Day Bank får utmärkelsen Årets Sparkonto 2019, med motiveringen ”Banken visar att även i dessa tider kan småspararna få ränta på sparpengarna”.

– Med det här priset vill vi påminna våra läsare om att det faktiskt fortfarande går att få hygglig ränta på sparpengarna trots att räntemiljön är iskall, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Att erbjuda ett sparkonto med bra marknadsvillkor har varit framgångsrikt för det tidigare kreditmarknadsbolaget Seven Day och tillväxten har varit stadig sedan starten 2009.

– Utan någon direkt marknadsföring har vi sedan 2016 lyckats öka kundantalet från 65 000 till dagens över 90 000, samt en balans på nästan 10 miljarder kr, säger Klas-Johan Claeson, vd på Seven Day Bank.

En viktig faktor i tillväxten har varit nöjda kunder som rekommenderar banken till andra, samt att villkoren imponerat på många, enligt Klas-Johan Claeson.

Banken har inga avgifter och inga maximala insättningar och inte heller några väntedagar innan kunden får tillgång till sina pengar. Däremot har kunden alltid rätt att ta ut den intjänade räntan, även om sparkontot är bundet med fast ränta.

Årets Innovation: SEBx

SEBx prisas för att som bankens nya startup konkurrerar med bankens egen verksamhet. För det initiativet vinner SEBx priset Årets Innovation.

– När en storbank leker fintech kan det bli lätt fånigt. Men väljer den att konkurrera med sin etablerade verksamhet är det både exceptionellt och respektingivande.

Så kommenterar den externa jurymedlemmen Mats Olsson SEBx. Och chefen för SEBx, Christoffer Malmer, blir märkbart glad.

– Det känns fantastiskt roligt för hela teamet att få den här utmärkelsen. Jag vill betona att vi bara är i början av vår långa resa, säger han.

Målet med SEBx är att kombinera storbankens styrka med varumärken, data, kundrelationer, balansräkning och kapital med startupbolagets snabbrörlighet, nyfikenhet och entreprenörsanda, säger Christoffer Malmer.

Årets Utmanare: PFC

PFC får utmärkelsen Årets Utmanare 2019. PFC står för Personal Finance Co och kallas ibland för ”landets första neobank,” vilket ibland definieras som ”full digital användarupplevelse, utan fysiska kontor, och som opererar via mobilappar.

– Det är bra att storbankerna fått konkurrens på kortfronten. Med ett betalkort från PFC slipper du betala årsavgift och du behöver inte heller betala växlingsavgifter när du handlar i andra valutor, säger Sofia Ullerstam i Årets Bank-juryn.

Neobanker och fintechbolag bidrar till att revolutioner den finansiella industrin, och de nya företeelserna växer mycket snabbt.

– Målet är att ge verktyg till människor som på så sätt kan ha koll p sina pengar på ett bättre sätt, säger Eli Daniel Keren, vd och grundare för PFC.

Ett av de mest prioriterade områdena just nu är spartjänster, säger han.

– Sparhjälp är ett naturligt nästa steg för oss och före årsskiftet lanserar vi vårt första steg i kategorin spartjänster.

Aktier
Norrmännen hamstrar aktierKöper oljejättar trots oljepriskollaps
Oljan
Oljepriset tokrusar efter Trump-tweetUpp över 20 procent på torsdagskvällen
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppgångarna dämpades på Wall Street
Krisen
Professorn: I bästa av världar är ekonomin sig lik efter krisen"Gamla jobb och företag duger fortfarande"
Bolån
Sparekonomen hyllar FI:s amorteringsbesked”Gör stor skillnad för enskilda”
Bolån
FI: Hundratusentals kan komma att ansöka om amorteringsfrihet
Bostad
"Slopad amortering lättnad för hushåll - inte bostadsmarknaden"
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Börsen
Avslutning vid nollstrecket
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Pandemin
Landeborn: Ekonomin kan öppna upp efter påskMen dröjer längre i USA
Foto: istockphoto
Aktie
Autoliv drar tillbaka guidning och utdelning
Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Pandemin
Uppgifter: H&M förhandlar om permitteringar för tusentals anställda
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Spilttrad syn på Intrums aktieAnalytiker oense om virusets påverkan
Foto: istock
Fonder
Svenskarna står fast vid sitt långsiktiga sparandeMen hälften har sett över det
Bolån
FI: Bankerna får ge alla bolåntagare amorteringsfrihetInte bara de som förlorar jobbet
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Pontus Lundahl/TT
Pandemin
Ny extra budget: 20 miljarder till kommuner och regioner
Sektor
Pareto höjer fastighetsbolagen15 fastighetsbolag får nya köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Nordeas chefsstrateg tror på amerikanska aktierSnabb recession – och snabb återhämtning
Bolån
FI: Trenden med sjunkande belåningsgrad har brutits
Aktietips
Tre köpvärda aktier
Pandemin
Löfven: Tänk månader - inte veckor
Foto: Lise Roos/Pug Förlag
Ny bok
Ny bok: Börspsykologi gör dig till en bättre placerare"Ditt psyke avgör när marknaden skakar"
Pandemin
"Återhämtningen kan gå snabbare än väntat"
Foto: istockphoto
Pandemin
KI: Synnerligen djup lågkonjunktur"BNP ned 3,2 procent i år"