Avanzas vd Rikard Josefson gratuleras av Privta Affärers chefredaktör Per Hammarlund till Årets Bank-utmärkelsen 2020.

För tredje året i rad, och för fjärde gången totalt, blir Avanza Årets Bank. I årets upplaga, som är den 30:e i ordningen, har juryn belönat fem banker.

Än en gång får Avanzas vd Rikard Josefon ta emot Årets Bank-diplomet från Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund som förklarar varför Avanza åter tar hem Årets Bank:

– Avanza kommer med egna produkter som är bra för kunderna, till exempel indexfonder som är billiga. Banken prispressar fondavgifter och courtage, och har varit duktiga på att kommunicera detta. Just nu har det varit mycket hållbarhet, till exempel, säger han.

– Det betyder mycket för oss på Avanza att få en utmärkelse som Årets Bank. Det är en viktig signal till personalen, att de får känna att slitet varje dag uppmärksammas. Det skapar stolthet och engagemang, säger en själv mäkta stolt Rikard Josefson.

Avanzas nytänkande i kombination med pandemin har också bidragit till att förändra bankens arbetssätt.

– Vi kommer aldrig mer att jobba som vi gjorde före pandemin. Vi kommer att ha mer frihet och mycket större flexibilitet i arbetet. Många vill absolut vara på kontoret, men jag tror att vi hittar modeller som ”tre dagar på kontoret, två hemma”. Och under den här perioden har vi anställt många människor som faktiskt aldrig ens har varit här på kontoret, säger Rikard Josefson.

Årets Bankprofil

Anna-Lena Wretman, vd Swish, blir Årets Bankprofil 2020.

– Det är helt fantastiskt och jag är superglad också för att jag fått utmärkelsen fastän jag inte var med från början, säger Anna-Lena Wretman.

Mikrobetalningar via mobilen har funnits med länge och vuxit snabbt men det verkliga genombrottet har kommit i år under pandemin. Med närmare 8 miljoner användare är Swish nu ett etablerat och välfungerande alternativ till kontanter och kort, förklarar Placeringsguidens chefredaktör Fredrik Lindberg Årets Bank-juryns val av Anna-Lena Wretman som Årets Bankprofil 2020.

Swish har haft en exceptionellt snabb utveckling, som fortfarande pågår. Närmare åtta miljoner användare innebär att fyra av fem svenskar, oavsett ålder, använder eller har laddat ned Swish-appen.

Ett bevis på snabbheten är att bolaget ifjol firade att användarna totalt gjort 1 miljard Swish-betalningar. Ett år senare, i november 2020, firades 2 miljarder betalningar.

Det är framför allt antalet företagsbetalningar som har ökat och de utgör numera nästan hälften av antalet betalningar. Just nu sker i snitt 700 000 företagsbetalningar varje dag.

– Swish har gjort skillnad i samhället och det är viktigt för mig. Jag vill vara engagerad och kunna känna mig stolt i att vi bidrar till att förenkla vardagen, säger hon vid fotograferingen och när diplom och blommor överräcks.

Årets Sparkonto

Sevenday Bank har än en gång visat att det går att få hyfsad ränta på sina sparpengar när storbankerna har nollränta. Det är bara att lyfta på hatten, säger Mats Olsson, juryledamot i Årets Bank.

Bankens sparkonto är enkelt utan snåriga regler. Du får ränta från första dagen, på första kronan och uttag kan du göra direkt, menar Mats Olsson.

– Vi vill ge kunderna trygghet också. De ska veta att vi är långsiktiga så de inte behöver hoppa runt med sina sparpengar, säger Klas-Johan Claesson, vd för Sevenday Bank.

Därför gör Sevenday små justeringar uppåt eller nedåt när det anses motiverat. I år har det betytt att räntan aldrig rört sig mer än 0,05 procentenheter. Och under året har räntan legat på 0,85-0,95 procent. Inte alltid den högsta räntan, men den kanske jämnaste.

Den inställningen gillar juryn i Årets Bank.

– Det finns exempel på nischaktörer som går in med lockerbjudanden för att få kunder och sedan försämrar villkoren, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Sevenday Bank har varit en av Årets Bank-juryns favoriter de senaste åren. Det är tredje gången sedan 2015 som sparkontot får pris och dessutom fick privatlånet utmärkelsen Årets prisgaranti 2016.

Årets Bolån 

Årets Bolån går till uppstickaren Stabelo, för att det är ett tryggt lån, enkelt, och med lägre ränta än hos storbankerna. Stabelo krånglar inte till det i onödan, anser juryn i Årets Bank.

– Vi tar genomsnittsräntan för de sex största bolåneaktörerna och ger våra kunder en rabatt. Sedan vi startade har rabatten varit i genomsnitt 0,25 procentenheter, säger Hampus Brodén, vd och medgrundare av Stabelo.

Sedan bolånen lanserades våren 2018 har kunderna gjort tummen upp.

– Det tog fart direkt, mycket beroende på vårt partnerskap med Avanza, som då hade 450 000 kunder. I dag har de 1,2 miljoner, säger Hampus Brodén.

Stabelo har ökat antalet kunder i ännu snabbare takt. Från noll till 13.000 i dag. Men med 15 miljarder i lån av bolånemarknadens totalt 3.600 miljarder kr är potentialen stor.

För att fortsätta växa samarbetar Stabelo inte bara med Avanza. Nordnet och Lärarnas Riksförbund erbjuder också Stabelos bolån. Stabelos koncept är att alla kunder behandlas lika. Samma ränta till alla, högsta belåningsgrad på 60 procent och maxlån på 10 miljoner kr.

– Många av våra läsare irriterar sig över att deras lånerabatt plötsligt försvinner. Vi får ofta samtal om det. Kunder i Stabelo slipper den obehagliga överraskningen. Det är värt mycket, säger Per Hammarlund, Privata Affärers chefredaktör.

Årets Prispressare 

Halva fondavgiften tillbaka till dig. Det är fondplattformen Savrs motto.

– Vi vill förändra föråldrade strukturer och pressa fondavgifterna, säger Daniel Aarenstrup, vd och en av grundarna till fondtorget Savr.

På ett år har Savr lyckats samla 1.300 olika fonder på sitt fondtorg. Alla med lägre avgifter än om du köper samma fond på andra plattformar.

Hur kan ni sälja till halva fondavgiften?

– Vi har likadana provisioner och kickbackavtal som Avanza, Nordnet och alla rådgivare. Vanligt är att man får 50 procent av fondavgiften i kickback. Vi för automatiskt över den delen till kundens konto, säger Daniel Aarenstrup.

I stället för att behålla kickbacken tar Savr ut en plattformsavgift på 0,09 procent. Något som gick hem hos Privata Affärers jury.

– Äntligen någon som pressar fondavgifterna rejält. Det har vi väntat på i många år, säger Sofia Ullerstam, Privata Affärers fondreporter och ledamot av juryn för Årets Bank.

Daniel Aarenstrup ser bolaget som lite av en fondrebell. Men nöjer sig inte med det. Savr vill mer. Ambitionen är att bli en heltäckande sparplattform där nästa steget är tjänstepensioner. Aktier och andra tillgångsslag ligger längre fram, enligt Daniel Aarenstrup.