Notering Den norska lagerrobotutvecklaren Autostore, som har Softbank som storägare, avser genomföra en börsnotering i Oslo. Autostore blir då ett av Oslobörsens största bolag.

Den sammanlagda värderingen väntas hamna i spannet mellan 111 och 146 miljarder norska kronor, rapporterar e24.no.  

De fyra högst värderade bolagen på Oslobörsen är i dag Equinor, DNB, Telenor och Adevinta, där börsvärdet sträcker sig mellan 155 och 698 miljarder, enligt e24.no.

Tidigare i år köpte japanska Softbank 40 procent av Autostore för 2,8 miljarder dollar vilket då värderade bolaget till 66 miljarder norska kronor. Men nu ser det alltså ut som att värdet stigit betydligt sedan Softbanks köp.

Noteringen sker genom försäljning av befintliga aktier samt en nyemission på cirka 2,7 miljarder norska kronor. Ett offentligt erbjudande att teckna aktier går ut i Norge, Sverige, Danmark och Finland, framgår av ett pressmeddelande.

− Noteringen på Oslobörsen blir det första steget i en lång och spännande resa som börsnoterat bolag och vi ser fram emot att fira detta med våra anställda, kunder och investerare, säger Autostores vd Karl Johan Lier i ett pressmeddelande.

Under 2020 omsatte Autostore 182 miljoner dollar och med en justerad ebitda på 93,5 miljoner dollar. Under första halvåret 2021 omsatte Autostore 150 miljoner dollar med en justerad ebitda på 74,9 miljoner dollar.