AUSTRALIEN: EU ÖVERVÄGER OM AUKUS PÅVERKAR HANDELSAVTAL

2021-09-20 12:40:11

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU överväger om Aukus-avtalet kommer att påverka EU:s förhandlingar om ett frihandelsavtal med Australien.

Det sade EU-kommissionens chefstalesman Eric Mamer vid en pressbriefing på måndagen.

Under helgen sade Frankrikes europaminister Clement Beaune att det var otänkbart att fortsätta handelsförhandlingarna efter Aukus-överenskommelsen.

"Vi håller på att analysera Aukus-uttalandet och vilken påverkan det kan ha på tidtabellen för förhandlingarna", sade Eric Mamer.

Nästa förhandlingsrunda om ett frihandelsavtal är planerad till oktober.

Aukus-avtalet innebär att Australien bryter kontraktet med Frankrike om tolv nya ubåtar.

I stället har Australien ingått ett säkerhetspolitiskt samarbete, kallat Aukus, med USA och Storbritannien. Genom samarbetet köper Australien atomubåtar från USA.

Frankrike förvarnades inte om Australiens byte och bildandet av Aukus.

"Så det är otänkbart att gå framåt med handelsförhandlingar som om inget har hänt med ett land som vi inte längre litar på", sade Clement Beaune.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Australien inleddes 2018.

Alla EU:s handelsförhandlingar sköts av kommissionen efter att ha fått ett förhandlingsmandat av EU-länderna.

"Men medlemsländerna är inblandade under hela processen", sade kommissionens taleskvinna i handelsfrågor Miriam Garcia-Ferrer.

EU:s utrikesministrar träffas sedvanligt på måndagskvällen i New York inför FN:s generalförsamling. Aukus-avtalet är ett ämne som väntas komma upp, sade Eric Mamer.Direkt-SE