Insider Attendos Finlandschef och storägare Pertti Karjalainen sålde i mitten av maj cirka 4,8 miljoner aktier för drygt 240 miljoner kronor i omsorgsbolaget. En knapp månad senare vinstvarnar bolaget på grund av problem i just Finland.

Bolaget hävdar att han vid tidpunkten för affärerna inte kände till utvecklingen för den finländska verksamheten under det andra kvartalet.

”Attendo släppte sin kvartalsrapport för det första kvartalet första veckan i maj. Försäljningarna skedde två veckor efter rapporten och vid det tillfället fanns ingen information om den aktuella situationen. Vi gick ut med information till marknaden i går kväll eftersom information har kommit till oss nu. Det är nu vi har kommit fram till den nya prognosen”, säger Attendos kommunikations- och ir-direktör Andreas Koch.

Han som Finlandschef har i maj inte haft koll på att verksamheten inte alls utvecklades åt rätt håll under det andra kvartalet – var det verkligen så?

”Det är korrekt. När vi släppte kvartalsrapporten för första kvartalet fanns inte den informationen, då hade vi delgett den”.

Kan inte det vara en del av Attendos problem, att Finlandschefen inte har koll på hur verksamheten utvecklats?

”Jag hänvisar till pressmeddelandet vi skickades ut i går och de kommentar som Martin gjorde i samband med det”, svarar Andreas Koch.

I tisdagskvällens pressmeddelande skriver Attendos vd Martin Tivéus om den finländska verksamheten bland annat att bolagets ”analys- och prognostiseringsförmåga i Finland har varit klart otillfredsställande”.

Pertti Karjalainen försäljningsraid inleddes den 13 maj och en av de första affärerna var att han sålde drygt 2,2 miljoner aktier till Nordstjernan, en annan av bolagets storägare.

I Nordstjernans pressmeddelande hette det att Pertti Karjalainen ”önskar sänka sin belåning”, något som födde spekulationer på aktiemarknaden om att det handlade om en så kallad ”margin call”, det vill säga att banken krävt och utfört en försäljning utan att Pertti Karjalainen hade något att säga om saken. Det skulle i sin tur ha stor inverkan på hur man kan betrakta dessa affärer ur ett insynsregelperspektiv. När Nyhetsbyrån Direkt pratade med bolaget om detta i maj var budskapet att det inte handlade om ett ”margin call”.

”Pertti sålde aktierna efter påtryckning från bankerna att sänka belåningen då han närmade sig covenant-nivån men det var inte definitionsmässigt en tvångsförsäljning. Hela försäljningsintäkten gick till att sänka belåningen”, säger Andreas Koch till Direkt på onsdagen.

Attendos vd Martin Tivéus sade till Direkt på onsdagen att Pertti Karjalainen nu har nått önskad belåningsnivå. Noterbart att det uttalandet gjordes innan marknaden öppnades på onsdagen då aktien vid klockan 11 fallit ytterligare cirka 22 procent.

Enligt beskeden på tisdagskvällen kommer Pertti Karjalainen, som i slutet av maj alltjämt var Attendos näst största ägare efter Nordstjernan, få ny roll med ansvar för försäljning, affärs- och fastighetsutveckling samt kommun- och myndighetskontakter i Finland. Bolaget ska rekrytera en ny affärsområdeschef samt även en finanschef för affärsområde Finland.

 

Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandviks orderingång lägre än väntat
Rapport
Alfa Laval nådde inte förväntningarna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Rapportbolag tynger börsen
Rapport
Swedbank sänker utdelningspolicyn
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons vinst lägre än väntat
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF flaggar för sämre efterfrågan
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Investor höjde substansvärdet
Rapport
Assa Abloy något bättre än väntat
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Dometic sänker helårsprognosen
Rapport
Sämre resultat än väntat för Getinge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Handelsbankens resultat strax under förväntan
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2 i linje med resultatförväntningarna
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street
Aktie
Global Gaming rusar efter Betssons intåg
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Rapport
AAK: Fetare resultat än väntat
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Rapport
Billerud Korsnäs bättre och sämre än väntat
Analyser
Flera höjda rekommendationer bland analyserna
Aktie
Kepler: Minskat överutbud gynnar JMAktien upp nära 50 procent i år
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
IPO
IPO: Eco Wave Power listas på First North
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Analys
Analytikerna spår inbromsning för SKF
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Analys: Begränsad uppsida för Telia"Sämre läge efter aggressiv konkurrens"
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar