Insider Attendos Finlandschef och storägare Pertti Karjalainen sålde i mitten av maj cirka 4,8 miljoner aktier för drygt 240 miljoner kronor i omsorgsbolaget. En knapp månad senare vinstvarnar bolaget på grund av problem i just Finland.

Bolaget hävdar att han vid tidpunkten för affärerna inte kände till utvecklingen för den finländska verksamheten under det andra kvartalet.

”Attendo släppte sin kvartalsrapport för det första kvartalet första veckan i maj. Försäljningarna skedde två veckor efter rapporten och vid det tillfället fanns ingen information om den aktuella situationen. Vi gick ut med information till marknaden i går kväll eftersom information har kommit till oss nu. Det är nu vi har kommit fram till den nya prognosen”, säger Attendos kommunikations- och ir-direktör Andreas Koch.

Han som Finlandschef har i maj inte haft koll på att verksamheten inte alls utvecklades åt rätt håll under det andra kvartalet – var det verkligen så?

”Det är korrekt. När vi släppte kvartalsrapporten för första kvartalet fanns inte den informationen, då hade vi delgett den”.

Kan inte det vara en del av Attendos problem, att Finlandschefen inte har koll på hur verksamheten utvecklats?

”Jag hänvisar till pressmeddelandet vi skickades ut i går och de kommentar som Martin gjorde i samband med det”, svarar Andreas Koch.

I tisdagskvällens pressmeddelande skriver Attendos vd Martin Tivéus om den finländska verksamheten bland annat att bolagets ”analys- och prognostiseringsförmåga i Finland har varit klart otillfredsställande”.

Pertti Karjalainen försäljningsraid inleddes den 13 maj och en av de första affärerna var att han sålde drygt 2,2 miljoner aktier till Nordstjernan, en annan av bolagets storägare.

I Nordstjernans pressmeddelande hette det att Pertti Karjalainen ”önskar sänka sin belåning”, något som födde spekulationer på aktiemarknaden om att det handlade om en så kallad ”margin call”, det vill säga att banken krävt och utfört en försäljning utan att Pertti Karjalainen hade något att säga om saken. Det skulle i sin tur ha stor inverkan på hur man kan betrakta dessa affärer ur ett insynsregelperspektiv. När Nyhetsbyrån Direkt pratade med bolaget om detta i maj var budskapet att det inte handlade om ett ”margin call”.

”Pertti sålde aktierna efter påtryckning från bankerna att sänka belåningen då han närmade sig covenant-nivån men det var inte definitionsmässigt en tvångsförsäljning. Hela försäljningsintäkten gick till att sänka belåningen”, säger Andreas Koch till Direkt på onsdagen.

Attendos vd Martin Tivéus sade till Direkt på onsdagen att Pertti Karjalainen nu har nått önskad belåningsnivå. Noterbart att det uttalandet gjordes innan marknaden öppnades på onsdagen då aktien vid klockan 11 fallit ytterligare cirka 22 procent.

Enligt beskeden på tisdagskvällen kommer Pertti Karjalainen, som i slutet av maj alltjämt var Attendos näst största ägare efter Nordstjernan, få ny roll med ansvar för försäljning, affärs- och fastighetsutveckling samt kommun- och myndighetskontakter i Finland. Bolaget ska rekrytera en ny affärsområdeschef samt även en finanschef för affärsområde Finland.

 

Fonder
Sparekonomen: Stora skillnader mellan olika indexfonderGäller att välja rätt indexfond
Rapporter
Analytikernas förväntningar inför onsdagens rapporterTre storbanker rapporterar
Foto: istockphoto
Portföljstrategi
Carnegie höjer aktieviktenUnderviktar räntebärande investeringar
Börsen
Lätt positivt på tisdagsbörsen
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Aktietips
Swedbank plockar in två nya aktier i fokusportföljenKastar ut två andra
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF:s tillväxt svagare än väntatFlaggar för lägre efterfrågan fjärde kvartalet
Bank
McKinsey: De flesta banker klarar inte lågkonjunkturen"Riskerar bli fotnoter"
22/10
Trading Direkt: Bornold om Saab och Husqvarna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Skog
Sjunkande priser på massa och timmer
Rapport
Stark orderingång för Saab
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Sämre än väntat för HusqvarnaStark robottillväxt
Notering
Qliro Group tänker notera dotterbolag på börsen
Placera
Hernhag: Håll koll på börsens a-lag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Holmen "rakt igenom bra"
Analys
SEB: Sandvik når botten andra halvåret 2020
Aktietips
Två heta köptips från Börsveckan
Aktietips
DI: Köp Hoist"Ta rygg på Erik Selin"
Aktie
Telia: Lars-Johan Jarnheimer tar över som ordförande
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Hjälp oss utse Årets Bank 2019