Åtta tunga aktietips

Publicerad 2012-11-19 09:17

Aktietips Veckans nummer av Börsveckan landar i köprekommendationer för Cision, Holmen, SJR, Enea, Wise och Novo Nordisk. Däremot ser det tuffare ut för Björn Borg och Wärtsilä.

För Cisions del pekar pilarna åt rätt håll trots en skakig resa med bland annat rättstvisten med Dow Jones. När Cision-sikten blivit klarare bedöms ändå utsikterna för aktien som bättre än på bra länge. Visserligen höjer tidningen ett varningens finger för bolagets ovana att bjuda på negativa överraskningar. Men trots det, och trots att det finns ett betydande inslag av konjunkturberoende, lockas tidningen till köp då den underliggande rörelsen utvecklas positivt och aktien känns relativt billig.

Underklädestillverkaren Björn Borg klarar sig dock inte undan med annat än ett råd att inte köpa aktien då den europeiska detaljhandeln är inne i en utmanande tid. Modebolaget som en nischaktör med ganska hög prislapp inriktat mot modemedvetna ungdomar spås en lugn resa framöver trots den höga förväntade direktavkastningen.

Holmen däremot stämplas fortsatt med köp. Trots ojämnheten i bolagets intjäning fortsätter Holmen att redovisa stabila vinstresultat. När bolagets tryckpappersverksamhet hamnat i kläm med fallande konjunktur så går kartongverksamheten desto bättre. Och med stöd av Holmens besparingsprogram är rådet alltjämt köp.

Bemanningsbolaget SJR lockar Börsveckan till att höja sin rekommendation till köp då ett p/e-tal under 9 och hög direktavkastning lockar till köp. Dessutom visar bolaget tecken på lönsamhetsförbättringar.

IT-bolaget Enea har haft ett framgångsrikt 2012 och där aktiekursen fördubblats de senaste 12 månaderna. Enea har länge arbetat med att höja intäkterna från mjukvarudelen och med att lyfta marginalerna. Trots en dubblad värdering ser tidningen en köprekommendation som bästa rådet.

Konsultbolaget Wise på First North stämplas med köp inför bolagets rapport på torsdag. Tidningen noterar att bolaget inte har någon nettoskuld och dessutom en god utdelningsförmåga. De senaste förvärven har även gjort bolaget något mindre beroende av de mest konjunkturkänsliga intäkterna, påpekar Börsveckan.

Finländska Wärtsilä har en hög värdering som inte går att motivera med en fallande efterfrågan på till exempel fartygsmarknaden. Rekommendationen blir därför kort och gott sälj.

Danska Novo Nordisk imponerar däremot på Börsveckan som noterade kvartalsresultat över förväntan och höjda prognoser. Med en riktigt stark balansräkning och goda utsikter för hög tillväxt upprepas köprekommendationen för diabetesbolaget.