Åtta favoriter bland småbolagen

Publicerad 2016-10-14 10:09

Aktietips Svenska små- och medelstora bolag har i år ökat vinsterna betydligt mer än storbolagen. Det konstaterar Handelsbanken som listar åtta småbolagsfavoriter.

Det är i det senaste numret av Fokus Placeringar som Handelsbankens aktiestrateg Peter Engstedt avslöjar bankens åtta favoriter bland små- och medelstora bolag på sex till tolv månaders sikt.

Att småbolagens vinsttillväxt generellt sett är högre än storbolagens förklaras bland annat av att småbolagen ofta har en större försäljning i Norden där ekonomin just nu är stark.

Småbolag har tidigare handlats till lägre värderingsmultiplar jämfört med storbolagen. Men efter kursuppgångar har rabatten snarast blivit en värderingspremie, menar Engstedt. Dock är detta motiverat med tanke på de bättre vinstutsikterna.

Bland Handelsbankens favoriter finns flera bolag som får hjälp av köpstarka konsumenter, till exempel Betsson, Dometic och Evolution Gaming.

För Betssons del konstaterar Handelsbanken visserligen att 2016 är ett förlorat år men att 2017 kan ge möjligheter till fler förvärv.

Handelsbanken ser goda tillväxtutsikter och attraktiva värderingsmultiplar för Dometic. Här ska bland annat ökad exponering mot eftermarknaden kunna öka marginalerna.

Evolution Gaming är en favorit för den höga tillväxten jämfört med andra spelbolag. Dessutom har bolaget högst marknadsandel inom det snabbast växande segmentet och högst intäktsandel från reglerade marknader.

Alimak finns också med på listan.  Industrihissbolaget pressas visserligen av svag efterfrågan men Handelsbanken räknar med att vinsterna ökar nästa år.

En annan favorit är Bravida som har en stark marknadsposition och en proppfull orderbok. Dessutom lockar Intrum Justitia, Indutrade och Lifco med en ”imponerande historik av stabil vinsttillväxt”.