Aktie Verkstadsbolaget Atlas Copcos aktie backade mer än börsen i sin helhet på onsdagen och en tänkbar förklaring till den utvecklingen är det analytikermöte som ledningen höll i på tisdagskvällen.

Under det så kallade ”säljsidemötet” som hölls av nytillträdde finanschefen Peter Kinnart och vd Mats Rahmström, och de närvarande analytikerna delgavs en syn om inbromsande Kinamarknad under andra halvåret, enligt ett mötesreferat från Citi.

Atlas Copco-ledningen bekräftade att året väntas bli starkt – det bästa någonsin – men tillväxten väntas växla ned på grund av spridningen av deltavarianten och därmed dämpas också bolagets verksamhet. Byggsektorn är särskilt tydlig.

Samtidigt kan de pågående trenderna inom klimatsäkring leda till högre investeringar inom forskning- och utveckling, bland annat relaterat till vätgas, men här väntas avkastningen vara ”solid” framgent, enligt Citis analytiker.

Ett annat aber är leverantörskedjan: Flaskhalsar fortsätter utgöra motvind för logistik och marginalerna kan drabbas under andra halvåret, men vd menade ändå att saken är hanterbar, enligt Citi.

”I korthet var tonen relativt positiv på fortsatta tillväxtmöjligheter (uppkopplade maskiner och uppsida i servicekontrakt, klimatsäkring, strukturell tillväxt och halvledare) och medan Kinas svaghet är tydlig är vårt basscenario fortfarande inbromsning i tillväxten men inte någon kraftigare sådan likt den under 2015/2016”, skriver Citi.

Under andra halvan av året räknar Citi med att investerarna kommer värdera upp kvalitet och hög tillväxt som Atlas Copco, bolag som också hanterar prissättning och kostnader väl.

Sandvik och Volvo är dock bankens främsta aktieval inom verkstadsindustrin.

Atlas Copcos aktie sjönk med drygt 2 procent på onsdagen och var med det jämte en rad andra verkstadsbolag bland de svagaste i storbolagsindexet OMXS30. I botten skvalpade Sandvik, omkring 3 procent ned.