Aktie Norska Nels aktie, som finns med i många svenska och norska småspararportföljer, vände upp med kraft efter lunch på torsdagen. Bolaget, vars vätgaslösning för fordon drabbades av marknadens tvivel efter en explosionsbrand på en av mackkedjan Uno-X anläggningar på söndagen, har sett nära en tredjedel rakas av bolagsvärdet sedan händelsen.

Nel inledde för tredje dagen i följd kraftigt ned i Oslobörsens tidiga handel på torsdagen. Strax efter lunch syntes dock gröna siffror, 8 procent upp efter en rusning som följde en statusrapport från oberoende utredare som bolaget publicerade.

”Baserat på platsanalyser är slutsatsen att varken elektrolyseringsutrustning eller dispenser använda av kunden haft någonting med incidenten att göra. Vi kommer fortsätta analysera övriga komponenter på platsen för att finna källan”, sade Geirmund Vislie, verksamhetschef på konsultfirman Gexcon.

Bolaget, som blivit en småspararfavorit i både Norge och Sverige, har haft en positiv börsresa de senaste fem åren, då kursen rusat från 0,50 norska kronor till nära 8 kronor i början av maj i år. Nels vd ser fram emot att lägga händelsen bakom sig.

”Vi är nöjda med de preliminära slutsatserna och vår elektrolys-division kommer nu återgå till normal verksamhet”, säger vd Jon André Løkke i pressmeddelandet.

Svenska börsbolaget Powercell, en annan småspararfavorit, tillhandahåller bränslestackar inom vätgas. Aktien har i princip följt Nel-aktiens rörelser de senaste dagarna men inte fallit lika mycket. På torsdagen var aktien ned 3 procent.