Analys Assa Abloy överraskade med en rapport som visade att låsbolaget lyckats skicka vidare högre råmaterialpriser och logistikkostnader med egna prishöjningar. Det är det få industribolag som lyckats med och nu är det dags att köpa aktien, menar DNB i en analys och höjer sin rekommendation till köp.

Assa Abloys organiska tillväxt i det fjärde kvartalet landade på 10 procent och rörelsemarginal justerad för dåliga krediter i Kina blev 16,3 procent, vilket är inom det finansiella målspannet. Precis som alla andra industribolag dras låsbolaget med stigande råvarupriser, ökade logistikkostnader och komponentbrist, men lyckades kompensera med prishöjningar och operationell effektivitet. DNB tror att det är ett recept som bolaget kommer att kunna fortsätta med under kommande kvartal.

”Utöver pris/mix-effekter på 5 procent under det fjärde kvartalet jämfört med föregående år så förväntar vi oss Assa Abloy kommer att höja priserna stegvis med cirka 3 procent under första halvåret, vilket inte bara bör täcka råvarornas kostnadsinflation, men också resultera i en liten överkompensation”, skriver DNB och tillägger att stålpriserna som är Assa:s viktigaste ingångsmaterial är på väg att vända ned och att detta borde gynna marginalerna under det andra halvåret.

Även marknaden gillade vad de såg i fredagens rapport och aktien slutade dagen upp 7 procent, en storlek på uppgång som inte setts på en rapportdag för Assa Abloy sedan 2012 då aktien steg 5 procent. Trots lyftet menar DNB att det är en attraktiv nivå att gå in i aktien.

”Vi gillar Assa Abloys marknadsledarskap, motståndskraftiga affärsmodell och de strukturella trenderna inom elektromekanik och ser den nuvarande nivån som en bra ingång i ett kvalitetsföretag”, skriver DNB som har satt en ny riktkurs om 300 kronor (270).

Aktier fortsatte upp på måndagsmorgonen och efter en kvarts handel var den upp ytterligare två procent till 271 kronor.