ASSA ABLOY: HHI-BESLUT ÄR "WIN-WIN"-SITUATION - DNB

2023-03-16 09:59:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Domstolens beslut om Assa Abloys förvärv av Spectrum Brands HHI-division är en 'win-win' som ger 5-10 procents uppsida om affären godkänns och 10-20 procent om den blockeras.

Det skriver DNB Markets i en analys där riktkursen höjs till 315 kronor från 305 kronor med upprepad köprekommendation, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen.

Assa Abloys HHI-förvärv på 4,3 miljarder dollar har stött på regulatoriskt motstånd vilket medfört negativt investerarsentiment. DNB ser det som ett av Assa Abloys mest värdeskapande förvärv över tid då det har potential att accelerera den organiska tillväxten i takt med att smarta lås accelererar i USA.

"Marknaden verkar bortse från den långsiktiga attraktiviteten till följd av kortsiktiga orosmoln", skriver banken.

Även med väldigt negativa trendantaganden för 2023-2025 ser DNB att aktiens nuvarande värdering reflekterar ett mer negativt scenario än vad förvärvet kan orsaka.

"Även om vi spår en initial negativ reaktion på en seger i domstolen ser vi en potentiell uppsida på 5-10 procent i aktien om förvärvet godkänns och 10-20 procent om den blockeras, allt annat lika", skriver DNB.

Domstolsförhandlingarna inleds den 17 april och ett beslut väntas i slutet av andra kvartalet.

DNB har också tittat närmare på kopplingarna till byggbranschen och noterar att många ser bolaget som en underleverantör till branschen. Enligt bankens analys kommer bara 5 procent av Assa Abloys rörelseresultat från nytt bostadsbyggande, därför förefaller oron för en marknadsavmattning överdriven.

"Det är vår favorit i sektorn och har mest defensiv profil i den svenska industrisektorn, men handlas till den lägsta relativvärderingen på ett årtionde", skriver DNB.

Assa-aktien noteras 1,3 procent upp till 249:50 kronor i den inledande handeln på torsdagen.Direkt-SE