Börsen Årets börsrally åkte på ett bakslag i februari när kurserna vände nedåt och nu brottas investerare med valet att ta hem vinster eller öka sina positioner på aktiemarknaden. Åsikterna om vilken som är den bästa vägen framåt går isär bland experterna.

Finanssajten Marketwatch har sammanställt råden från olika strateger och analytiker på Wall Street om hur investerare bör agera efter börsnedgångarna i februari. Det amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 följde upp de kraftiga uppgångarna i januari med ett fall på 2,6 procent under den föregående månaden. 

Stigande ränteförväntningar har lyfts fram som den främsta anledningen till kursbakslaget bland marknadsexperter, rapporterar Marketwatch. 

Marknaden tror nu att den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, höjer styrräntan i linje med sina prognoser till över 5 procent. Tidigare prisade marknaden in en lägre räntetopp och räntesänkningar framåt slutet av året.

I en färsk marknadskommentar påpekar Nicholas Colas, som var med och grundade analysfirman Datatrek Research, att skördefönstret på aktiemarknaden kan vara kortlivat.

”Efter ett mycket svårt 2022 så vill vi inte ta för givet att aktier och obligationer kan försvara sina uppgångar sedan årsskiftet fram till utgången av Q1”, skriver han och syftar på årets första kvartal

Han tycker därför att det är bättre att investerare tar hem de vinster man samlat på sig den senaste tiden. 

Chefsstrategen Ryan Detrick på Carson Group är desto mer positiv. Han understryker att det var rimligt med en baksmälla på börsen efter att den rusat nära 17 procent från bottennivåerna i oktober. 

”De goda nyheterna är att vi inte förväntar oss att den här svagheten på marknaden hänger kvar särskilt mycket längre”, skrev han i ett blogginlägg på tisdagen, enligt finanssajten. 

En annan optimist är Sam Stovall, investeringschef på CFRA. Han påtalar i ett mejl till Marketwatch att mars historiskt varit en stark börsmånad. Marknaden har under månaden stigit 64 procent av gångarna sedan år 1945, uppger Sam Stovall.