ASIEN: UPPGÅNGAR MED TILLVÄXTAKTIER I FÖRARSÄTET

2023-03-17 07:47:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Asienbörserna steg över lag på fredagen och fortsatte därmed på den positiva trenden som sågs i New York kvällen före. Beskedet att en rad stora amerikanska banker går samman i en insats för att öka likviditeten i problemtyngda First Republic Bank bidrog till optimismen. Den sektor som tycktes påverkas mest var de räntekänsliga tillväxtaktierna, vilket bidrog till att tekniktunga Nasdaqs kompositindex presterade bättre än andra USA-index.

Av de större börserna i Asien var Hongkongbörsen starkast och Hang Seng-indexet steg med 1,6 procent. Allra starkast var även här teknikaktierna, som drog upp sektorindexet Hang Seng Tech 4,4 procent. En av de stora vinnarna var sökmotorbolaget Baidu som lyfte hela 14 procent efter att föregående dag ha handlats ned, i samband med att företaget då för första gången visat upp sin nya chattrobot Ernie.

En annan teknikaktie som gick starkt i Hongkong var streamingplattformen Bilibili, som avancerade drygt 8 procent.

Tokyobörsen steg som helhet men Mazda handlades ned nära 2 procent. Biltillverkaren har meddelat att dess nya vd blir den tidigare Nordamerikachefen Masahiro Moro.

Japansk statistik visade på fredagen att förväntningarna på löneökningarna i landet under 2023 steg till nära 3,1 procent i mars. Så sent som i januari var konsensusprognosen löneökningar på drygt 2,8 procent.

Filippinernas banksystem är hälsosamt och säkert, uppgav landets centralbank i ett uttalande på fredagen. Beskedet lämnades efter att centralbankschefen Felipe Medalla slagit fast att landets banker inte har någon rapporterad exponering mot den kollapsade Silicon Valley Bank.Marknadstemperatur kl 7:20
==============================================================
kl 7.20 kl 12.35 Sedan
31/12

Nikkei 225 +1,2% - +4,7%
Hongkong Hang Seng +1,6% - -1,5%
Kinas Shanghai Comp +1,0% - +5,5%
Australia S&P/ASX200 +0,4% - -0,6%

Källa: Infront


Direkt-SE