Kinaoptimism lyfte Asien

Publicerad 2014-03-28 08:10

Börsen Börsveckan i Asien var på väg mot den bästa veckan på ett år på fredagen. Spekulationer om fler stimulanser i Kina stärkte tillväxtvalutor som den malaysiska ringiten, och på bolagsnivå avancerade biltillverkare märkbart i Kina.

Li Keqiang, premiärminister i Kina, sade att landet har diverse verktyg på plats i händelse av ekonomisk volatilitet och att Kina inte kan ignorera ”svårigheter och risker” från en avmattning, enligt ett uttalande på regeringens hemsida.

”Den värsta pessimismen kring Kina har skingrats av förväntningar på att myndigheterna lär åstadkomma någon form av stimulanser. Det antas stimulera tillväxten och förebygga en hårdlandning”, sade Sim Moh Siong, valutastrateg vid Bank of Singapore, till Bloomberg News, och pekade på ringit-förstärkningen som ett tecken på nyuppvaknat förtroende för tillväxtmarknadernas valutor.

Nikkei steg 0,5 procent under den näst sista dagen före momshöjningen den 1 april, som marknaderna oroar sig för. Indexet är ned nästan 10 procent hittills i år, klart mest av de större asiatiska börsindexen.

På bolagsnivå märktes exempelvis biltillverkaren Brilliance China Automotive Holdings, som steg 7 procent i Kina efter en 47-procentig ökning av helårsvinsten. Den största kinesiska biltillverkaren SAIC steg ännu mer, drygt 8 procent, även detta efter en stark rapport. SAIC är partner med VW och GM, och delägare i det i Sverige förekommande bilmärket SsangYong.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

MSCI Asia Apex 50 0,8%
Nikkei 225 0,5%
Hongkong Hang Seng 1,2%
Kinas Shanghai Comp 0,0%
Kinas Shenzhen Comp -1,8%
Taiwan Taiex -0,1%
Sydkorea Kospi 0,2%
Indien BSE Sensex 30 0,1%
Singapore Straits 0,5%
Australia S&P/ASX200 0,3%