Uppåt i väntan på Fed

Publicerad 2014-07-30 08:15

Börsen Asienbörserna steg generellt på onsdagen i väntan på onsdagskvällens Fedbesked klockan 20 svensk tid, men svag konjunkturstatistik i Japan grumlade i viss mån börshumöret, och Nikkei-indexet ökade mindre än regionen.

Japans industriproduktion gick på lägre fart än väntat i juni, enligt preliminär statistik publicerad under natten. Nedgången var den största sedan jordbävningen med efterföljande kärnkraftskatastrof i mars 2011, minus 3,3 procent i juni jämfört med maj, vilket var ett mer än dubbelt så stort fall som väntades enligt en Bloomberg-enkät.

Tidigare i veckan rapporterade Honda och Nissan vinstökningar, vilket enligt nyhetsbyrån visar på hur den svaga yenen bidrar till vinster utan att ekonomin tar fart.

”Dagens statistik är inte alls vacker. Företagen blir än mer försiktiga efter momshöjningen i april, och nu saknas drivkraft i den japanska ekonomin eftersom både konsumtionen och exporterna har stannat upp”, sade Taro Saito, utredningschef vid NLI Research Institute i Tokyo, till Bloomberg.

Sydkorea utgjorde en konjunkturell kontrast, med industriproduktion som steg med 2,9 procent i juni jämfört med i maj – den största ökningen sedan september 2009.

Bakom uppgångarna låg enligt Koreas statistikbyrå ökande efterfrågan på halvledare till mobiltelefoner och surfplattor. Förväntningarna låg på plus 1,2 procent, enligt Bloomberg.

Bästa bolag i MSCI Asia Apex 50 var sydkoreanska Naver, som steg med cirka 5 procent på Seoul-börsen inför halvårsrapporten. Denna kan vara den sista rapport som publiceras innan Naver separatnoterar den japanska meddelandetjänsten Line Corp i USA. Line utvecklades som ett sätt att hantera meddelanden på i ovannämnda katastrof.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

MSCI Asia Apex 50 +0,9%
Nikkei 225 +0,1%
Hongkong Hang Seng +0,8%
Kinas Shanghai Comp +0,0%
Kinas Shenzhen Comp +0,1%
Taiwan Taiex +0,6%
Sydkorea Kospi +1,0%
Indien BSE Sensex 30 -0,1%
Singapore Straits -0,1%
Australia S&P/ASX200 +0,6%