Asienbörserna Börser i Asien- och Stillahavsregionen lyfte kraftigt på tisdagsmorgonen efter att en presskonferens aviserats i Kina, något som återväckt hoppet om att restriktionslättnader inom ramen för nolltoleranspolicyn för covid-spridning kan vara på väg.

Hongkongbörsen klättrade 4 procent vid klockan 7.20, efter att media rapporterat att Kinas statliga råd kommer hålla en presskonferens under dagen. Techaktier gynnades och sektorindexet var upp med 6 procent. Sökmotorbolaget Baidu, elektroniktillverkaren Xiaomi, e-handlaren Alibaba och sektorkollegan JD.com var upp 6-7 procent vardera. Även försäkringsbolaget Ping An hittades högt uppe i listan med en ökning på 9 procent.

På fastlandet steg samtidigt Shanghais kompositindex med 2,1 procent medan mer teknikfokuserade Shenzhens komponentindex var upp med 2,2 procent.

Samtidigt redovisades ett lägre antal nya smittfall från måndagen än söndagen, vilket representerar den första antalsminskningen sedan den 19 november.

Vändningen kommer efter att Kinas covid-spridning varit högt på agendan under de senaste veckorna. Börserna i landet har varit kraftigt pressade av utvecklingen, samtidigt som en sällan skådad våg av protester rullat genom flera regioner och storstäder. Även västerländska index, där storbolag med stort beroende av kinesiska marknader för försäljning eller den kinesiska industrin för tillverkning, har fälts av utvecklingen. På måndagen var det breda amerikanska indexet S&P 500 ned med 1,5 procent.

Även den kinesiska yuanen och oljepriserna klättrade. Oljan har varit pressad av utvecklingen i Kina, som är världens största importland för råolja. Samtidigt rapporterades det om förnyade spekulationer om att Opec+ förbereder produktionsminskningar vid kommande möte.

I Japan var storbolagsindexet Nikkei 225 ned med 0,5 procent, efter att detaljhandelsförsäljningen kommit in lägre än förväntningarna och landets arbetslöshetstakt förblivit oförändrad i oktober jämfört med september. Yenen var dock inte särskilt påverkad.

Läkemedelsbolaget Eisai trycktes tillbaka ytterligare 6 procent efter att bolagets läkemedelskandidat mot alzheimer drabbats av problem. Ett dödsfall har rapporterats till följd av hjärnblödning och ytterligare uppgifter väntas natt mot onsdag, då Eisai ska presentera resultat. Dödsfallet, en 65-årig kvinna, ska ha drabbats av stroke i samband med blodförtunnande behandling kombinerat med Eisais kandidat lecanemab.

Marknadstemperatur kl 07:20:

Nikkei 225 -0,5% 
Hongkong Hang Seng +4,0% 
Kinas Shanghai Comp +2,1%
Australia S&P/ASX200 +0,3%

KÄLLA: Infront.