Nedåt i Asien

Publicerad 2014-06-12 07:41

Börsen Asienbörserna backade på bred front på torsdagen i spåren av onsdagskvällens nedgångar på New York-börserna.

”Vi kommer att få se på nedgångar efter utförsbacken för amerikanska aktier”, sade Chris Weston, marknadsstrateg vid IG i Melbourne, till Bloomberg News. ”Ett tillbakadragande på de utvecklade marknaderna skulle vara mycket positivt eftersom det skulle underlätta att få in nya pengar. Så länge inte den fundamentala bilden ändras dramatiskt kommer vi knappast att få någon jättelik korrektion”.

Topix i Tokyo backade 0,3 procent. Yenen stärktes på spekulationer om att Bank of Japan ska avstå från att utöka stimulanserna vid det möte ledningen håller på torsdagen. Japanska exportbolag föll, bland dem Nintendo som tappade nästan 2 procent. Robottillverkaren Fanuc, som har två tredjedelar av försäljningen utanför landet, backade över 2 procent.

Krockkuddetillverkaren Takata var en annan förlorare i Tokyo. Amerikanska transportdepartementet har inlett en utredning sedan Takata uttalat att de defekta krockkuddar som ledde till återkallande av 3 miljoner bilar i fjol kanske behöver ses över en gång till.

Kospi i Sydkorea sjönk sedan landets centralbank bestämt sig för att lämna den viktigaste styrräntan oförändrad. ASX 200 i Sydney var också ned, i spåren av statistik som visade att den australiska sysselsättningen oväntat hade sjunkit under maj månad. Fortescue Metals sjönk nästan 4 procent efter att Morgan Stanley sänkt aktien från övervikt till undervikt.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

MSCI Asia Apex 50 -0,5%
Nikkei 225 -0,7%
Hongkong Hang Seng -0,2%
Kinas Shanghai Comp +0,0%
Kinas Shenzhen Comp -0,1%
Taiwan Taiex -0,2%
Sydkorea Kospi -0,4%
Indien BSE Sensex 30 +0,3%
Singapore Straits +0,0%
Australia S&P/ASX200 -0,4%