ASIEN: FORTSATT POSITIVA SVALLVÅGOR FRÅN NVIDIA-RAPPORTEN

2023-05-26 07:44:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den mycket positiva kvartalsrapporten från det amerikanska hårdvarubolaget Nvidia, som publicerades efter USA-börsernas stängning i onsdags kväll, har utgjort startskottet för ett teknikrally som ännu inte stannat av.

En majoritet av Asienbörserna steg på fredagen med stöd av uppgångar för framför allt teknikaktier i USA kvällen före.

Samtidigt fortsatte handlarna i regionen att hålla ett öga på händelseutvecklingen kring det amerikanska skuldtaket och den förväntade höjningen av detta. Landets president Joe Biden och den republikanske talmannen i representanthuset, Kevin McCarthy, har fortsatt att beskriva förhandlingarna som "produktiva" men inget avtal finns ännu på plats.

Nikkei 225 i Tokyo steg 0,7 procent, medan Kospi i Seoul var upp ett par tiondels procent liksom ASX 200 i Sydney. Shanghais kompositindex var även det lätt uppåt medan Hongkongbörsen höll helgstängt.

Tokyoområdets kärninflation, som beräknas exklusive färsk mat och bränslekostnader, steg i maj med 3,9 procent vilket var den största ökningen sedan 1982. Konsumentprisindex för Japans huvudstad betraktas enligt CNBC ofta som en viktig indikator för hela landet.

Bland vinnarna på Tokyobörsen fanns halvledarbolagen Tokyo Electron och Screen Holdings, som handlades upp 5 respektive 6,5 procent.

Inom indexet ASX 200 i Sydney avancerade mjukvarubolaget Altium med 4,5 procent, medan datainfrastrurbolaget Next DC steg omkring 4 procent.Marknadstemperatur kl 7.20

==============================================================
kl 7.20 kl 12:35 Sedan
31/12

Nikkei 225 +0,7% - +18,8%
Hongkong Hang Seng - - -5,3%
Kinas Shanghai Comp +0,2% - +3,8%
Australia S&P/ASX200 +0,2% - +1,6%

Källa: Infront


Direkt-SE