Uppåt i Asien

Publicerad 2014-05-22 08:22

Asienbörser Asienbörserna steg för första gången på fem handelsdagar under torsdagen, i spåren av dels Federal Reserves protokoll, dels ett industri-PMI i Kina som överträffade förväntningarna.

Dessutom fick Vladimir Putin China Gas Holdings att trycka på gaspedalen.

Federal Reserve anser att fortsatta stimulanser för att pressa ner USA:s arbetslöshet inte riskerar att skapa en snabb och oväntad uppgång i inflationstakten, enligt senaste ränteprotokollet.

”Det var inga större överraskningar i protokollet. Det var mer av samma och det innebär mer duvaktiga uttalanden. Vi fortsätter tro att den inhemska aktiemarknaden kan klättra högre”, sade Darrell Cronk, chefsinvesterare på Wells Fargo Private Bank i USA, till Bloomberg News.

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn steg till 49,7 i maj från 48,1 i april, mer än väntade 48,3 enligt Bloombergs enkät.

”Vi är ju inte direkt tillbaka på fast mark, men detta är en förändring till det bättre och ett positivt tecken”, sade Evan Lucas, Melbourne-baserad marknadsstrateg vid IG Markets, till Bloomberg News.

Råvarusektorn gick starkt, och bolagsvis utmärkte sig bland annat australiska Alumina genom att stiga 7 procent. Det även i SVT och Ekot uppmärksammade nya stora gasavtalet mellan ryska Gazprom och Kina, värt motsvarande 400 miljarder dollar, åtföljdes av att China Gas Holdings steg med 6,7 procent.

Avtalet går ut på att sibiriska gasfält via en ny pipeline ska förse Kina med energi under åtminstone de nästkommande 30 åren, och Rysslands president Vladimir Putin kallade avtalet för ”epokgörande” efter att ha skrivit under det i Shanghai.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

MSCI Asia Apex 50 +0,8%
Nikkei 225 +2,2%
Hongkong Hang Seng +0,8%
Kinas Shanghai Comp +0,5%
Kinas Shenzhen Comp +1,0%
Taiwan Taiex +1,1%
Sydkorea Kospi +0,4%
Indien BSE Sensex +0,7%
Singapore Straits +0,2%
Australia S&P/ASX200 +1,0%