Blandat i Asien

Publicerad 2014-04-10 08:08

Börsen Asienbörserna utvecklades blandat på torsdagen, med små rörelser. Den kinesiska exporten minskade överraskande - en ökning var väntad - med 6,6 procent på årsbasis. Trots det tog Kinabörserna ledningen i regionen.

”De kinesiska exportsiffrorna var en besvikelse. Men djävulen är i detaljerna och exporten till mer utvecklade länder var uppmuntrande, vilket stödjer synen att vi är på väg bort från en svacka för den globala tillväxten”, sade Nader Naeimi, allokeringschef vid AMP Capital i Sydney, till Bloomberg News.

Kina planerar att ansluta Hongkong- och Shanghaibörserna till varandra genom så kallad cross border-handel, där investerare får möjlighet att handla Hongkongnoterade aktier i Shanghai och vice versa. Avsikten, rapporterar Bloomberg News, är att stärka Shanghais ställning som finanscentrum. Det samlade värdet av företagen noterade på Hongkongbörsen är nästan dubbelt så stort som hos dem i Shanghai.

På bolagsfronten steg SKF-konkurrenten NSK nästan 4 procent i Tokyo efter en rekommendationshöjning till köp av Goldman Sachs. Banken tror på stark tillväxt i NSK och anser att värderingen är tilltalande. Volvo Personvagnars ägare Geely backade nästan 6 procent i Hongkong efter förvånansvärt låg marsförsäljning.

Marknadstemperatur klockan 07:30:

MSCI Asia Apex 50 0,2%
Nikkei 225 -0,1%
Hongkong Hang Seng +0,3%
Kinas Shanghai Comp +0,3%
Kinas Shenzhen Comp +0,6%
Taiwan Taiex -0,1%
Sydkorea Kospi +0,1%
Indien BSE Sensex 30 +0,1%
Singapore Straits -0,4%
Australia S&P/ASX200 +0,3%