Blandat i Asien

Publicerad 2014-05-30 08:15

Börsen Utvecklingen var blandad på börserna i Asien på fredagen, trots nya höjder på Wall Street, efter att statistik gett blandade signaler om den japanska ekonomin och Sydkorea visat tecken på avtagande ekonomisk tillväxt.

”Det finns utrymme för en korrigering då värderingarna ser ansträngda ut efter månadens uppgångar. Medan den japanska inflationen var uppmuntrande minskar det potentialen för ytterligare monetära lättnader”, sade Desmond Chua, strateg på CMC Markets i Singapore, till Bloomberg News.

I Japan vändes tidiga uppgångar för Nikkei till nedgångar efter en mängd statistik släppts under fredagen.

Viktigast var inflationssiffran för april. KPI-inflationen steg som väntat kraftigt efter momshöjningen i Japan i april, till den högsta nivån på hela 23 år. Samtidigt fick momshöjningen hushållens konsumtion och försäljningen i detaljhandeln att sjunka mer än vad analytikerna räknat med.

Enligt ett uttalande från IMF bör Bank of Japan nu inte utöka sina tillgångsköp för att snabbare nå sitt inflationsmål på 2 procent.

I Sydkorea backade Kospi efter att tillväxten i industriproduktionen avtagit och bidragit till en ökad oro för att landets starka valuta kan skada konkurrenskraften.

I Australien tog Rio Tinto ett kliv tillbaka, ned 1,5 procent, efter att metallpriserna backat i London för första gången på fem dagar.

Marknadstemperatur omkring klockan 07:40:

MSCI Asia Apex 50 -0,1%
Nikkei 225 -0,3%
Hongkong Hang Seng +0,4%
Kinas Shanghai Comp +0,1%
Kinas Shenzhen Comp +0,4%
Taiwan Taiex -0,4%
Sydkorea Kospi -0,4%
Indien BSE Sensex 30 +0,3%
Singapore Straits -0,1%
Australia S&P/ASX200 -0,3%