Techfonderna rusade i maj

Publicerad 2018-05-30 19:24

Fonder Techfonderna är på tapeten igen. Under maj har de stora techbolagen fortsatt att rusa och techfonderna är bland de bästa. Men värderingarna, främst i USA, har blivit höga och därför gäller det att vara extra noggrann i sin analys, anser Johan Nilke, ny förvaltare av techfonden Lannebo Vision.

Johan Nilke förvaltade tidigare Öhman Global Growth, en konkurrentfond till den han nu har ansvar för. Hans nya fond, Lannebo Vision, har year to date ökat 18,99 procent mätt bakåt från tisdagen i denna vecka.

– Det har varit lite skakigt i början av året för sektorn, men sedan återhämtade den sig efter kvartalsrapporterna. Majoriteten av dem var positiva, både vad gäller försäljning och vinster.

I april blev det ett litet avbräck, främst på halvledarsidan, menar han.

– Det fanns en oro för Apples försäljning av nya telefoner, att den inte skulle vara så bra som marknaden förväntade sig, vilket i sin tur påverkade halvledarproducenterna också. Men sedan kom rapporterna och visade sig vara bra. Halvledare är upp 10 procent bara i maj i USA. Och Apple gick också mycket starkt under månaden, säger Johan Nilke.

Eftersom förväntningarna på Apple var något nedskruvade gick bolaget desto bättre efter rapporten. Det är amerikansk teknologi som drivit utvecklingen på börsen i USA, med lite hjälp från en allt starkare dollar. Det har lett till att värderingen på flera bolag inom techsektorn nu börjar se ansträngd ut, anser han.

– Sektorn visar god tillväxt och är därför attraktiv för investerare och det är därför den här trenden kan hålla på ett tag till. Under en kortare period kan dessutom flödena av kapital till sektorn hjälpa till att lyfta den ytterligare lite till.

Just i ett sådant läge är det extra viktigt att göra sin läxa på bolagsnivå med fokus på värdering och bolagsanalys, menar han.

Den analysen är grunden för att Johan Nilke gjort några förändringar i fonden senaste månaden. De har syftat till att något sänka exponeringen mot USA.

– Vi har börjat så smått att minska den för att hitta investeringar i andra regioner, lite mer Norden till exempel. En helt ny investering är Square Enix, ett japanskt spelbolag. Det har lägre värdering än andra spelbolag, och ligger efter i den omställning av distribution som gjort andra spelbolag i framförallt Norden framgångsrika samtidigt som man har starka titlar.

Techtrenden är långsiktig och kommer att hålla i sig, tror Johan Nilke. På grund av den snabba tekniska ”revolutionen” som vi är mitt uppe i gör IT sitt inträde i successivt fler sektorer och bolag vilket förstärker det trenden och ny teknik blir på så vis tillgänglig för allt fler privatpersoner och bolag. Det driver tillväxt för både bolag som utvecklar tekniken och bolag som anammar den.

Vilka är Lannebo Visions viktigaste IT-investeringar om du får plocka ut några stycken?

– Amazon har ju varit det största samtalsämnet senaste åren och en av fondens största bidragsgivare. Senaste kvartalet visade bolaget också att det ökar vinsten främst genom att växa delar utanför lågmarginalverksamheten inom e-handel, såsom Amzon Prime, molntjänster och annonser. Microsoft har också varit ett större innehav som utvecklas väl. Bolaget har gjort en förändringsresa senaste åren. Från att ha varit ett bolag som påverkast av minskande PC-försäljning har Microsoft utvecklats till en molnspelare att räkna med som även seglar upp som en stor konkurrent till Amazon.

– I Sverige har spelbolagen varit en viktig sektor av våra innehav främst genom  innehavet i Paradox.

Tabell: Utveckling för fonder i kategorin ”Ny teknik” under den senaste månaden

Fond 1 m (%) i år (%)
AB SICAV I International Tech A Acc 7,5 19,9
Aberdeen Global Technology Eq A Acc USD 2,4 9,4
Allianz Global Artfcl Intllgnc AT EUR 7,9 20,6
AXAWF Fram Robotech A Cap EUR 4,6 9,5
BGF World Technology A2 6,2 22,9
DNB Fund Technology retail A 5,1 14,6
DNB Teknologi 4,8 14,9
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR 6,0 12,3
Franklin Technology A(acc)USD 7,3 23,2
Janus Henderson Hrzn Global Tech A2 USD 4,8 16,5
JPM Europe Dynamic Techs Fd A (dist) EUR 2,4 10,9
JPM US Technology A (dist) USD 7,2 25,2
Lannebo Vision 5,7 18,5
NN (L) Information Tech P Cap USD 8,1 17,3
Parvest Disruptive Technology C C 7,7 22,8
Pictet – Robotics P EUR 6,1 11,8
Pictet-Digital R USD 4,7 13,5
SEB Teknologifond 2,6 11,4
Skandia Time Global 3,7 13,2
Swedbank Robur Ny Teknik 8,7 22,6
Swedbank Robur Technology 6,1 17,9
Threadneedle (Lux) Global Technology AU 10,2 18,5
UBS (Lux) EF Gbl Multi Tech (USD) P 10,5 24,3
Öhman Global Growth 7,1 21,2

Källa: Morningstar 31/5