Hernhag: Fem bolag med stigande utdelningar

Publicerad 2018-05-25 11:32

Chatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag fem lönsamma bolag där utdelningarna lär stiga framöver. Dessutom tipsade han om ett par köpvärda IT-aktier. 

Mattias: Hej Marcus. Kan du ge oss 10 långsiktigt lönsamma bolag som kommer hålla en bra utdelning framöver? Mvh Mattias
Marcus: Hej! Du får fem förslag på aktier: Beijer Alma, Essity, SCA, Vitec och Sectra. Stigande utdelningar tror jag det blir i de bolagen framöver.

Christina: Hej Marcus! Kan du nämna ett par olika it- företag som kan vara värda en satsning just nu? Vill göra en del omfördelningar o min portfölj.
Marcus: Hej! Bland storbolagen är jag långsiktigt förtjust i Hexagon. Sectra är en annan favorit, som alltid känts lite för dyr för att köpa men jag har hittills ångrat mig.

Marianne B: Hej Marcus. Är relativt ny i aktiehandeln och vill gärna ha din syn på min portfölj, 3-5 års horisont: 10 procent AAK, 5 procent ABB, 13 procent Axfood, 1 procent aXichem, 4 procent Essilty B, 5 procent Holmen B, 12 procent Investor B, 10 procent Kinnevik B, 4 procent Latour, 4 procent Nobina, 5 procent Sampo, 11 procent Skanska B, 16 procent Swedish Match. Borde fördelningen vara jämnare mellan bolagen?
Marcus: Hej! Din portfölj ser bra ut, många stabila och kända bolag. Kanske lite jämnare fördelning på sikt vore bra.

CAMILLA: Var skulle du placera 400 000 kr på lång sikt? Typ 10 år. Funderar på typ Investor.
Marcus: Investor och andra investmentbolag blir bra.

Daniel: Hej! Läste om budet på flygbolaget Norwegian i veckan. Ryktena säger 330 kr, samma dag som ryktena kom så gick aktien ned 8-9 procent för att dagen där på gå upp samma procentsats. ”Borde” inte kursen klättra närmare ryktesbudet?
Marcus: Hej! Kursen rör sig utifrån vad som många förväntat sig och det är mycket spekulation. Ligger en aktiekurs långt under vad ryktena säger om en budkurs beror det på att marknaden inte tror på att ryktet stämmer.

Stig Ove: Hej. Läser nya boken med dig och Kavastu. Ser att du tar upp avgifter vad gäller fonder. Du påpekar att avkastning är efter avgifter men påpekar ändå att det blir dyrt. Avanza Zero är gratis och har 2 stjärnor och Sharpe 0,32. Avkastning i år 6,74, fem år 56,55 vilket är okej. Men jag betalar gärna 1,58 procent i avgift för till exempel SEB Sverige Småbolag. 4 stjärnor och Sharpe 1,15. Avkastning i år 10,92, fem år 168,62 vilket är betydligt mer. Kan välja många andra som slår gratisfonden och betalar gärna för rejäl avkastning. Varför välja låg avgift i stället för hög avkastning? Men visst finns det höga avgifter och dålig avkastning. Spännande bok som rekommenderas. Även dina andra böcker!
Marcus: Hej! Jag tycker investmentbolagaktierna och andra aktier är billigast. Jag betalar också hellre en förvaltningsavgift för att få en fond som förvaltar annorlunda än ett börsindex. Många sitter i dyra fonder som inte presterar och det är det som kan bli ett problem, båda jämfört bättre fonder och att placera i aktier själv med framgång.

Klas: Hej Marcus! Vad tror du om Swedish Match på lång sikt? Gått väldigt bra senaste tiden.
Marcus: Hej! Ja, produkten Zyn går bra och marknaden har handlat upp Swedish Match. Jag tror fortsatt på bolaget och det är i vart fall en fin uppåtgående kurstrend i aktien även om värderingen kommit upp en bit.

Micke: Hej! Vilket de fyra avknoppningsbolagen Hemfosa, MTG, Atlas eller Autoliv skulle du välja att köpa i nu och varför?
Marcus: Hej! Det kvarvarande MTGx samt avknoppningarna från Hemfosa och Autoliv lockar mest. Har svårt att välja innan jag sett värderingarna och en kvartalsrapport eller så.

Uffe: Hur bör jag tänka kring Victoria Park? Äger i dag aktien, den står något under Vonovias budkurs, tror den är värd mer men kan inte låta min portfölj utgöras av 25 procent Victoria Park.
Marcus: Dyker det inte upp något bättre bud kan du tacka ja åtminstone för den del av ditt innehav, men det är ju inte säkert något bud går igenom heller och då behöver du inte sälja alls om du inte vill.

Nisse: Hej! Tror du att XANO Industri har nått sin topp eller ska man ligga kvar? Kanske rent av köpa mer? 🙂
Marcus: Hej! Ligg kvar du, bolaget går som tåget!

Johanna: Hej! Ser du Investor som dyr för närvarande?
Marcus: Hej! Investor har höga substansrabatten 25 procent så den är billig. Däremot är kurstrenden ännu lite trist sedan toppen 2017.

TB: Halloj! Brukar läsa din fredagschat men en ”krydda” var att höra dig i podden hos ”Fill or Kill”-killar . Har de avslöjat vilka de är eller är det bara twitternamn de skyltar med? Ingen bild från besöket? I podden säger du att Telia inte skapar värde liksom Eniro på sin tid. Några fler exempel på företag vars gloria försvinner enl dig? /En som har hört dig i andra poddar också
Marcus: Hej! Jag kommenterar inte Fill or kills identiteter och namn etc. Telia har en lång historik av att inte skapa så mycket värde, men det börjar bli bättre i takt med att de säljer av i österled. Andra bolag som haft svårt att skapa värden är Anoto, Fingerprint senaste året lite drygt, ICTA (f d Intellecta), Active Biotech, och alla förlustfabriker på smålistorna. Satsa på bolagen där vinst per aktie tydligen pekar uppåt på 5-10 års sikt.

Roger: Hej i sommarvärmen! Har G5 fått solsting? Vad göra med innehav på 1000 st som är köpta billigt?
Marcus: Hej! Svårt att säga var kursen tar vägen, lika bra ligga kvar i aktien då bolaget växer och går bra.

Kalle: Hej Marcus! Jag tycker att det är svårt med värderingar av investmentbolagen… Jag gillar Latour, deras ledning, deras portfölj av bolag m.m., men jag kan inte göra en bedömning av ifall aktien är dyr eller inte… hur ser du på Latour i nuläget?? Stort tack på förhand!
Marcus: Hej! Flera av Latours innehav är lite dyra men mkt framgångsrika, försök köpa aktien med lite substansrabatt.

Rut: Hej Marcus Vilken av investmentbolagen har bästa substansrabatten i dagsläget vilken är mest köpvärd
Marcus: Hej! Investor har störst substansrabatt med 25% och ger bästa riskspridningen. Bure har 20% i substansrabatt, men lämpar sig mer för den placerare som gillar tillväxtbolag då portföljen är mkt koncentrerad kring Vitrolife och Mycronic.

Åsa: Hej! Finns det egentligen något läge när det är” bättre” att handla aktier i depå istället för i ISK?
Marcus: Hej! Ja, det finns ett sådant scenario. Om du har en aktie som inte ger någon utdelning så blir det ingen skatt alls något år i vanlig depå (förrän du säljer). Efter flera decennier kommer det att vara mer värt att ha sluppit årliga skatteavbränningar än att behöva betala den vanliga depås kapitalskatt på 30% på vinsten vid försäljning, så det trots den skatten blir mer lönsamt. Ett annat scenario är att du gör en förlustaffär, då är det alltid bättre med aktiedepå än ISK, för i aktiedepån är förluster avdragsgilla mot vinster alternativt ger lite skattereduktion.

Gustav: Hej Marcus! Kan du förklara vad som händer med Intrum aktien?? Bolaget går bra och växer organiskt och genom förvärv, för köprekomendationer men fortsätts att blankas och gå ner, ner, ner. Jag förstår ingenting
Marcus: Hej! Ny organisation, nyckelpersoner i ledningen som lämnat bolaget, det senaste förvärvet, etc. Jag läser om en del olika saker som olika aktörer oroar sig för. Önskar jag visste mer exakt vad blankarna ser mer exakt, men så länge Intrums kurstrend är nedåt ska vi ta det försiktigt med aktien.

Maria: Hej! Har en del Astra Z. Fundera på att sälja dem nu de står högt. Bra eller dålig idé?
Marcus: Hej! Jag lutar åt att det är en bra idé, då kursen gått upp utan att bolaget nått stora framgångar inom cancerforskningen än.

buffel: Tja! Vilken gamingaktie tycker du ser mest intressant ut? Alltså tv-spel och inte casino-spel.
Marcus: Hej! Svårt att säga, personligen har jag satsat på G5, men gamingaktierna är bra på olika sätt då bolagen är verksamma inom lite olika nischer.

Irländaren: Hej Skägget! Vad tycker du om fastighetsbolaget Platzer?
Marcus: Hej! Det är ett bra bolag. Värt att titta närmare på.

Mattias: Hej Marcus. Vad tror du om Opus?
Marcus: Hej! Opus är en helt okej chansaktie, men jag får erkänna att t.ex. bilprovningsmarknaden i Pakistan är något utanför min kärnkompetens. 🙂

Björn : Marcus! Läst din och Arnes bok. Tack för den. Om jag vill titta på MA200 som ni båda rekommenderar, vilken period ska jag välja, senaste året eller senaste tre åren eller är det helt egalt då informationen blir densamma. Aningen förvirrad. Hoppas inte skägget kliar i värmen.
Marcus: Tack! Hos Avanza funkar MA200 funktionen enbart om du tar ett år i diagrammet, inte tre år konstigt nog.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolåneräntan
Läge förhandla om bolånenMånga aktörer har sänkt sina bundna räntor
Foto: Frank Augstein/AP
Brexit
Boris Johnson ny premiärminister
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Guldpriset
Guldfonderna i toppPriset på guld på sexårshögsta
Foto: Johan Gunséus/TT
Skogsaktier
Lättnadsrally i skogen
Foto: istockphoto
Aktie
Resurs: Styrelseledamot sålde stor del av innehavet efter rapporten
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Resurs höjde både resultat och intäkter
Rapport
Stark tillväxt för Mips
Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan