Kommentar: Folkaktiernas revansch viktig faktor bakom börsens lyft

Publicerad 2018-05-17 13:08

Kommentar För folkaktierna Ericsson, Hennes & Maurtiz och Telia har de senaste månaderna inneburit avsevärda kurslyft och med deras tyngd i index också gett ett avtryck på hela Stockholmsbörsens utveckling. Ny optimism kring de tidigare utskällda bolagen kan bli en viktig faktor som gör 2018 till ett hyggligt börsår.

När Stockholmsbörsen var nere på ett par procentenheter minus sedan årsskiftet under vintern ställde nog många förhoppningen om att en comeback för verkstadsaktier skulle vara det som vände utvecklingen.

Den starka högkonjunkturen skulle vara argumentet för en sådan utveckling – och visst finns också en bättre utveckling för en del verkstadsjättar med i bilden när vi nu några månader senare har vänt på steken och trots att utdelningar på några procent försvunnit från kurserna står på ett klart plus igen.

 

Men det har också varit viktigt att de tre folkaktierna Ericsson, Hennes & Mauritz och Telia kommit igen med en sådan kraft från sina bottennivåer för några månader sedan. Inräknat avgiven utdelning har Ericsson lyft med 36 procent, Telia med 24 och Hennes & Mauritz med 22.

 

För de två förstnämnda har delårsrapporterna spelat en avgörande roll där Ericsson överraskade stort med en betydligt bättre rapport än väntat. Och Telias goda finansiella ställning som kommer ge extra aktieägarvärden framöver fick kursen att stiga brant.

 

Hennes & Mauritz levererade dock inte några övertygande bevis på vändning i sin första delårsrapport på året, men delvis uppjusterade prognoser plus huvudägaren Stefan Perssons enträgna storköp på de nya lägre nivåerna har sannolikt inspirerat en hel del andra köpare som börjat köpa försiktigt på nivåerna 120-130 kr.

 

H&M-ledningen har lovat ett bättre andra halvår och får börsen indikationer att det lutar åt det hållet redan i nästa rapport i juni kan kursrörelsen uppåt fortsätta.

 

Eftersom de tre bolagens börsvärden summerar till över 600 miljarder väger de mer än marginellt i index – och kan dessutom lyckas locka nya pengar till aktiemarknaden när placerare anar att en större vändning kan vara på gång. Telia har dessutom pekats ut som ett bra ställe att parkera pengar på med en stabil lönsam verksamhet där aktieägarvärdet kommer vara högt framöver.

Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Affär
ABB handelsstoppades efter försäljningsuppgifterHitachi nära köp av kraftdivisionen
Foto: Anders Wiklund/TT
Inflation
Inflationen lägre än Riksbankens prognosKan stoppa räntehöjning
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Notering
Så går det för konsultbolaget i premiären
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Affär
Stillfront i jätteaffärBetalas delvis med nyemitterade aktier
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
11/12
Trading Direkt: Bud på Ahlsell och turerna kring Brexit
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Redeye sänker Starbreeze till 40 öre
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Allt fler högutdelare efter kursfallen
Krönika
Hernhag: Min mentala strutsmodell
Analys
Carnegie: H&M-aktiens återhämtning högst överdriven
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg ser 100 procentig uppsida i Dometic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Deutsche Bank: Astra Zeneca favorit i sektorn"Top pick" inför 2019
Aktietips
Tre heta köptipsOch fyra aktier du kan vara utan
Aktietips
DI ser köpläge i en av börsens säkraste aktier