Placeringsguiden nummer 5 ute nu

Publicerad 2018-05-15 08:00

Nytt nummer Nu är ett färskt nummer av Placeringsguiden på väg ut till prenumeranterna. I det nya numret får du bland annat läsa om snabbväxarna i spelbranschen. Vi har också en stor intervju med Cevians Christer Gardell som ger sin syn på bland annat Ericsson, ABB och Autoliv. Som vanligt får du också de senaste uppdateringarna av våra modellportföljer samt flera aktieanalyser.

Ledare: Håll koll på börsbolagens ägarlista

Börsbolagens ägarlista är en inspirationskälla som kanske ofta hamnar i skymundan när placerare fokuserar på finansiella kvartalssiffror. Långsiktiga och engagerade ägare är bra, men gamla strukturer kan behöva skakas om. Epitetet riskkapitalbolag ger för många negativa associationer, men nytillkommen storägare med en tydlig vision är värd att titta närmare på, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuellt: Börstrender och kapitaljakt

Trots starka rapporter från verkstadsjättarna har placerarna flyttat fokus till klassiskt defensiva aktier i konjunkturtåliga branscher. Vi listar vinnare och förlorare efter rapportfloden och tittar också närmare på bolagen som just nu erbjuder aktier i nyemissioner samt riskkapitalbolag som flyttar fram positionerna på börsen.

Tema: Snabbväxarna i spelbranschen

Börsens spelbolag växer så det knakar. Samtidigt skrotas det svenska spelmonopolet och flera länder inför nya spelregler. Vi guidar till tolv snabbväxare att ha koll på bland börsens spelaktier.

Intervju: Christer Gardell

Aktivistfonden Cevian har gått in tungt i börsbolag som Ericsson, ABB, Autoliv och Tieto. Vi intervjuar en av fondens grundare, Christer Gardell, som ger sin syn på potentialen i aktierna och för börsen.

Aktier: Färska analyser och nyheter på listan

Våra aktieanalytiker har som alltid vaskat fram ett knippe köp- och säljvärda aktier. PA-portföljen tar hem en fin kursvinst och placerar om. Vi följer också upp de färska rapporterna från bolagen på vår lista. Fem aktier lämnar listan, tre nya kommer in och flera får nya riktkurser.

Teknisk analys: Fallna storbolagsaktier visar styrka

Ingemar Carlsson guidar till vårens börstrend i Sverige och USA. Han ser också potential i tre storbolagsaktier som fallit hårt och länge.

Trender: Börsoro när vindarna vänder

Märtha Josefsson analyserar svagare konjunktursignaler och stigande räntor som hotar att vända en kraftig medvind till motvind på börsen.

Fonder: Olja och Norge i topp

Sofia Ullerstam ringar in månadens vinnartrender bland i fondvärlden. Energi och den råvarutunga Oslobörsen ligger i topp, men Ryssland hänger inte med.

Alternativa placeringar: Ljust för energi och aluminium

Vi sätter den växande marknaden för solenergi under lupp och guidar till placeringarna som finns till buds. Dessutom listar vi aktierna som drar när oljepriset gått över 75 dollar per fat och ökade spänningar kring Iran driver på. Torbjörn Iwarson ser närmare på USA:s sanktioner mot ryska Rusal och hittar en möjlig vinnare i aluminiumbranschen på Oslobörsen.

Krönika: Favoriterna i uppköpsvåg

Anders Haskel ser en möjlig uppköpsvåg under uppsegling på börsen. Han hittar flera favoriter som möjliga uppköpsobjekt inom bygg, spel och finans.