Kommentar: Full fart framåt i Storytel

Publicerad 2018-05-15 13:02

Kommentar Kraftigt ökad förlust på grund av expansionen utomlands, men Storytels intäkter växer också ordentligt och bolaget väljer även fortsättningsvis att fylla sin vision att bli ett världsledande ljudboksföretag. På lång sikt är aktien definitivt något för chanstagaren.

Privata Affärer och Placeringsguiden har uppmärksammat Storytel det senaste dryga halvåret med intervjuer av vd Jonas Tellander, uppdateringar på sajten och med en köprekommendation i årets första nummer av Placeringsguiden.

Därefter steg aktien kraftigt och vi har höjt riktkursen till som mest 115 kr. Den nivån passerades nyligen och vi tog hem vinsten.

I dag kom bolagets delårsrapport för januari-mars och den visar det väntade, nämligen en fin tillväxt av intäkterna på 36 procent till 313 miljoner samtidigt som rörelseresultatet summerar till en förlust på 50 miljoner (-13).

Detta är ett medvetet val av bolagets ledning – om man ville skulle bolaget kunna visa vinst eftersom verksamheten i Norden är klart lönsam. Men Storytel har större ambitioner än att vara den ledande lokala spelaren i Norra Europa.

Nu pågår lanseringar i andra länder – senast på Island, i Förenade Arabemiraten och Turkiet. Det är kostsamt att bygga ljudbibliotek i andra länder och det var också därför man under förra året tog in 200 miljoner i en riktad emission mot institutioner för att kunna påskynda sin internationella expansion.

Privata Affärer tog alltså bort sin köprekommendation nyligen, men det innebär inte att vi tycker aktien är ointressant. Aktien har redan kommit ner 10 procent från kursrekordet i förra veckan och ytterligare rekyler är mycket möjliga när vinsthemtagningar sker efter den snabba kursexplosionen de senaste månaderna.

För trots den stora förlusten är Storytel inte något förhoppningsbolag – lönsamheten finns på hemmamarknaden och nu satsar bolaget vinsterna från den och ytterligare kapital för att fortsätta växa starkt genom att expandera utomlands.

Och eftersom andra streamingtjänster som Netflix och Spotify är högvilt på finansmarknaderna kan mycket väl Storytel bli en efterföljare i lightversion. Till sist presenterade också bolaget en nyhet i samband med rapporten – i sommar kommer bolagets läsplatta där kunderna kan välja om de vill läsa eller lyssna på sin bok.

Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Affär
ABB handelsstoppades efter försäljningsuppgifterHitachi nära köp av kraftdivisionen
Foto: Anders Wiklund/TT
Inflation
Inflationen lägre än Riksbankens prognosKan stoppa räntehöjning
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Notering
Så går det för konsultbolaget i premiären
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Affär
Stillfront i jätteaffärBetalas delvis med nyemitterade aktier
Foto: istockphoto
Asien
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Wall Street
Volatil tisdag på Wall Street
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
11/12
Trading Direkt: Bud på Ahlsell och turerna kring Brexit
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Redeye sänker Starbreeze till 40 öre
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Allt fler högutdelare efter kursfallen
Krönika
Hernhag: Min mentala strutsmodell
Analys
Carnegie: H&M-aktiens återhämtning högst överdriven
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg ser 100 procentig uppsida i Dometic
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Deutsche Bank: Astra Zeneca favorit i sektorn"Top pick" inför 2019