”Marknaden är något på spåret i Collector”

Publicerad 2018-05-13 23:00

Krönika Att inte köpa för mycket och att inte köpa för tidigt i aktier som ligger fallande trend är viktigt. Följer du de råden och sprider riskerna ordentligt är nog mycket vunnit när det gäller tajming och portföljhantering.

Nischbanken Collector såg länge lockande ut då bolaget växte så det knakade samtidigt som aktien gick ned och blev allt billigare. Aktien toppade under vintern 2015-2016 på 145-150 kr för att sedan stadigt falla. I takt med att värderingen blev allt billigare blev läget allt intressantare.

Att bostadsmarknaden mattades av var en ganska uppenbar anledning till marknadens skepsis då Collectors kreditstock till 31 procent gått till fastighetskrediter, varav bostadsutvecklare står för 5 procentenheter. Trots allt är ju fastighetsbolaget Balder huvudägare med 44 procent.

Collectors rapport för första kvartalet visade på fortsatt god tillväxt och låga kreditförluster. Istället var det andra kostnader som stigit, allt från allmänt kostnadsläge och regulatoriska anpassningar till lokalflytt och genomförda investeringar i digitala satsningar. Resultatet var därför endast oförändrat.

Collector är fortsatt ett tillväxtbolag, men den stigande vinsttrenden har tagit en tillfällig paus. Inte för att det och den kommande kostnadsöversynen motiverar den långa kursnedgången, men det är å andra sidan inte helt förvånande med ett hack i resultatkurvan.

Ibland har aktiemarknaden fel och ofta överdriver den sina kursrörelser. I slutet av långa trender kan vi nog säga att värderingen brukar vara fel. Ofta finns det flera mer eller mindre bra lägen på börsen, men det finns inga gratisluncher. Marknaden är trots allt i regel effektiv och smart. Gå därför aldrig emot marknaden med allt du har i portföljen, utan ta det försiktigt.

Prognoserna som levereras via SME Direkt pekar på fortsatta vinstökningar för Collector de kommande åren. Uppenbarligen håller inte aktiemarknaden med. Gåtan Collector fortsätter att gäcka och vi vet ännu inte om det är ett fynd som bottnar runt 60 kronorsnivån eller om det är en värdefälla. Försiktiga investerare håller sig därför undan eller bara tar små positioner.

ETF
Ny boom för europeiska ETF:erTung månad för råvaror
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: En bra tillväxtaktie
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
22 februari
Trading Direkt: Bornold om Swedbankskandalen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bomarknaden: För få har råd med nyproducerat
Foto: istockphoto
Börsen
SEB: Räkna med glatt börshumör i år
Börsen
Bankrekyl lyfter börsen
ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Räntan
Riksbankschef öppnar för räntehöjning i april"Överraskande kronförsvagning"
Räntan
Riksbanken: Ingen anledning ändra räntan
Foto: Alimak Group
Rapport
Starkt uppåt för hissbolaget
Rapport
Klart sämre än väntat för Elekta
Asien
Börserna åt skilda håll i Asien
Swedbank
Bonnesen anlitar revisionsbolag för oberoende granskning"Styrelsen kallad till krismöte på torsdagskvällen"
Aktie
Starkaste året hittills för SBB
Foto: istock
Bank
Dansk kundflykt från Danske och Nordea
Aktie
THQ Nordic tar in över 2 miljarder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Swedbank: Analytikerna ser ingen kursrekyl uppåt
Aktier
Ett köptips från Affärsvärlden
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat för Internationella Engelska skolan
Rapport
Besqab sänker utdelningen
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Penningtvätt
Bonnesen: Rapporterar alla misstänkta flödenStörsta fallet för aktien på tio år
Foto: Istockphoto
Börsen
Nedåt på Wall Street
Foto: Erik Simander/TT
Swedbank
Nasdaq stänger derivathandeln kring Swedbank efter aktieraset