Chefredaktören: Äntligen är bolånekriget här

Publicerad 2018-05-08 09:22

Krönika Spelplanen på bolånemarknaden håller på att ritas om totalt med uppstickare som börjar konkurrera med jättarna. För kunderna innebär det möjligheter att spara tusentals kronor i månaden. Men det gäller att ha koll på de nya aktörernas villkor, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

När Nordnet utsågs till vinnare i Privata Affärers stora granskning, Årets Bank 2017, var ett tungt vägande skäl för juryn bankens satsning på ett attraktivt bolåneerbjudande. Nordnet erbjuder billiga bolån till dig och din familj som har ett sammanlagt sparande, inklusive tjänstepension, på minst en miljon.

Vår förhoppning var då att detta skulle bli startskottet till att fler aktörer gav sig in på den lukrativa men dåligt konkurrensutsatta svenska bolånemarknaden.

De fyra storbankerna, SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank, dominerar ännu marknaden i det närmaste totalt, med urusla villkor för de flesta bankkunderna. Men redan ett kvartal efter att vi prisat Nordnet är spelplanen annorlunda. Att nätmäklarkollegan Avanza skulle bredda sitt erbjudande och svara på Nordnets schackdrag var väntat.

Men vi var spända på vad som skulle hända därefter. Vilka fler aktörer ger sig in i leken? Nu har vi fått svaret, eller åtminstone en del av svaret, eftersom vi förhoppningsvis långt ifrån har sett slutet på det som nu är upptakten till ett fullskaligt bolånekrig.

För dig som inte har hängt med i svängarna vill jag berätta vad som hänt på marknaden under årets inledande månader: Uppstickaren Enkla rörde om rejält på marknaden när de lanserade sin bolånesatsning. Enkla erbjuder 0,95 procent i ränta på ett bundet treårslån. Det bör dock påpekas att lånet endast riktar sig till dig som redan har bolån.

Genom att använda en ny finansieringsmodell, bolånefonder och modern teknik kan Enkla pressa kostnaderna. Bostadskreditinstitutet Enkla tar bara över befintliga lån och slipper därmed kostnader för både kundkontakter och kreditprövning.

Men här vill jag slänga in en brasklapp. Enkla utfärdar ingen garanti för att ditt bolån förlängs efter de tre åren. Bolaget säger att en ny omprövning då kommer att ske. Har din privatekonomi förändrats under löptiden, till exempel om du har drabbats av arbetslöshet eller skilsmässa, är det alltså inte säkert att Enkla förlänger bolånet. Frågan är också vad som händer om din bostad har minskat i värde.

Även Danske Bank lanserade för ett par veckor sedan ett nytt bolån. Banken erbjuder ett bundet tvåårslån till 1,29 procent i ränta.

Andra aktörer ligger nu i startgroparna och förväntas agera inom kort. Tre exempel på sådana aktörer är Ica-banken, Skandiabanken och statliga SBAB. Vad deras motdrag kan bli är dock i skrivande stund okänt.

Dessutom har Nordnet annonserat att man just nu tittar på att utöka med ytterligare ett låneerbjudande och som riktar sig till en bredare krets. En inte alltför vågad gissning är att nätbanken tar bort kravet på sparkapital.

Frågan är hur diskussionerna går i bankernas styrelserum i Stockholm. Kommer storbankerna att svara? Det borde de göra. För storbankernas lånealternativ med en ränta runt 1,5–1,6 procent är pinsamt dåligt. Eller är det som vanligt att bankerna räknar kallt med kundernas trögrörlighet? Att kunderna tror att det är så krångligt att byta bank.

För låntagarna finns tusentals kronor att spara. Ett par med 5 miljoner kronor i lån med en ränta på 1,5 procent hos någon av storbankerna kan spara 2 300 kr i månaden brutto, om de i stället nappar på Enklas erbjudande. Det blir 27 500 kr om året.

Nu är det upp till dig.

Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, per.hammarlund@privataaffarer.se

Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Börsen
SEB och Getinge vinnare på rapportdriven börs
Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandvik bättre än väntat – men aktien sjunker
Foto: Cellavision
Rapport
Cellavision vinnare efter stark rapportAktien upp över 10 procent.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Svanberg dumpar hela innehavet i Hexagon
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bonava bättre än väntat – aktien stiger på börsen
Foto: Pi Frisk/TT
Aktie
Gunnebo handlas igen
Aktie
Telia i storförvärv i Norge
Foto: Jessica Gow /TT
Aktie
Telia: Samtal med Bonnier pågår fortfarande
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Rapport
SEB klart bättre än väntat
Foto: istockphoto
Rapport
Getinge: Klart sämre än väntat
Rapport
Svagt resultat av HusqvarnaLägger ner tillverkningen av många trädgårdsprodukter.
Asien
Asien: Nedgångar i Kina
Rapport
HiQ sänkte rörelseresultatet
Foto: istockphoto
Analyser UPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Foto: istockphoto
Investeringar
Blackrock: Dags att stabilisera portföljenFöredrar amerikanska aktier.
Rapport
Alfa Laval slår förväntningarna
Rapport
Axfood bättre än förväntat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
Bopriserna sjönk i juni enligt Valuegard.
Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT
Rapport
Svagt kvartal för SBB
Fonder
Stark sommar för Rysslandsfonderna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Budet på Capio: "Samgående bästa lösningen"
Foto: istockphoto
Aktie
Capios styrelse avvisar budet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Franskt bud på Capio
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Stor nedgång i antalet sålda bostäder
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
JM höjde intäkterna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre än väntat för Cloetta