Chefredaktören: Äntligen är bolånekriget här

Publicerad 2018-05-08 09:22

Krönika Spelplanen på bolånemarknaden håller på att ritas om totalt med uppstickare som börjar konkurrera med jättarna. För kunderna innebär det möjligheter att spara tusentals kronor i månaden. Men det gäller att ha koll på de nya aktörernas villkor, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

När Nordnet utsågs till vinnare i Privata Affärers stora granskning, Årets Bank 2017, var ett tungt vägande skäl för juryn bankens satsning på ett attraktivt bolåneerbjudande. Nordnet erbjuder billiga bolån till dig och din familj som har ett sammanlagt sparande, inklusive tjänstepension, på minst en miljon.

Vår förhoppning var då att detta skulle bli startskottet till att fler aktörer gav sig in på den lukrativa men dåligt konkurrensutsatta svenska bolånemarknaden.

De fyra storbankerna, SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank, dominerar ännu marknaden i det närmaste totalt, med urusla villkor för de flesta bankkunderna. Men redan ett kvartal efter att vi prisat Nordnet är spelplanen annorlunda. Att nätmäklarkollegan Avanza skulle bredda sitt erbjudande och svara på Nordnets schackdrag var väntat.

Men vi var spända på vad som skulle hända därefter. Vilka fler aktörer ger sig in i leken? Nu har vi fått svaret, eller åtminstone en del av svaret, eftersom vi förhoppningsvis långt ifrån har sett slutet på det som nu är upptakten till ett fullskaligt bolånekrig.

För dig som inte har hängt med i svängarna vill jag berätta vad som hänt på marknaden under årets inledande månader: Uppstickaren Enkla rörde om rejält på marknaden när de lanserade sin bolånesatsning. Enkla erbjuder 0,95 procent i ränta på ett bundet treårslån. Det bör dock påpekas att lånet endast riktar sig till dig som redan har bolån.

Genom att använda en ny finansieringsmodell, bolånefonder och modern teknik kan Enkla pressa kostnaderna. Bostadskreditinstitutet Enkla tar bara över befintliga lån och slipper därmed kostnader för både kundkontakter och kreditprövning.

Men här vill jag slänga in en brasklapp. Enkla utfärdar ingen garanti för att ditt bolån förlängs efter de tre åren. Bolaget säger att en ny omprövning då kommer att ske. Har din privatekonomi förändrats under löptiden, till exempel om du har drabbats av arbetslöshet eller skilsmässa, är det alltså inte säkert att Enkla förlänger bolånet. Frågan är också vad som händer om din bostad har minskat i värde.

Även Danske Bank lanserade för ett par veckor sedan ett nytt bolån. Banken erbjuder ett bundet tvåårslån till 1,29 procent i ränta.

Andra aktörer ligger nu i startgroparna och förväntas agera inom kort. Tre exempel på sådana aktörer är Ica-banken, Skandiabanken och statliga SBAB. Vad deras motdrag kan bli är dock i skrivande stund okänt.

Dessutom har Nordnet annonserat att man just nu tittar på att utöka med ytterligare ett låneerbjudande och som riktar sig till en bredare krets. En inte alltför vågad gissning är att nätbanken tar bort kravet på sparkapital.

Frågan är hur diskussionerna går i bankernas styrelserum i Stockholm. Kommer storbankerna att svara? Det borde de göra. För storbankernas lånealternativ med en ränta runt 1,5–1,6 procent är pinsamt dåligt. Eller är det som vanligt att bankerna räknar kallt med kundernas trögrörlighet? Att kunderna tror att det är så krångligt att byta bank.

För låntagarna finns tusentals kronor att spara. Ett par med 5 miljoner kronor i lån med en ränta på 1,5 procent hos någon av storbankerna kan spara 2 300 kr i månaden brutto, om de i stället nappar på Enklas erbjudande. Det blir 27 500 kr om året.

Nu är det upp till dig.

Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, per.hammarlund@privataaffarer.se

ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Analys
Analys: Behåller köprådet på Swedbank
Börsen
Uppåt för åttonde dagen i radSwedbanks största fall på tio år
Foto: Erik Simander/TT
Swedbank
Nasdaq stänger derivathandeln kring Swedbank efter aktieraset
Foto: Rickard Kilström
Analys
DNB: Holländsk oro grumlar stark Betsson-rapport
Bank
SVT: Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt
Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Aktie
Ahlsell avnoteras 6 mars
Foto: istockphoto
Rapport
Sobi klart bättre än väntat – men aktien backar på börsen
Aktie
Ericsson tillerkänns 580 miljoner av indiska högsta domstolen
Rapport
Kycklingföretaget höjde resultatetFöreslår höjd utdelning
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat av SBB
Aktie
Norwegian: Storägaren säljer 10,4 miljoner teckningsrätter
Reporäntan
Ingves tror på fler räntehöjningar trots svag inflation
Gästkrönika
Rådgivaren: Därför ska du inte binda boräntan
Bank
Danske lämnar Ryssland och Baltikum
Resa
Tusenlappar att spara på flygbolagens bisarra prissättningMen i värsta fall blir du stämd
Foto: Hanna Franzén/TT
Reporäntan
SEB: Nästa räntehöjning först i april 2020
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Valuta
Lägre inflation än väntat – kronan sjunker kraftigt mot euron
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bankkort
Swedbank höjer valutaväxlingspåslaget på bankkort
Analys
Pareto förutspår risker i verkstaden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bostadsbyggande starkare än väntat
19/2
Trading Direkt: Bostadsmarknaden och Lundin Mining