Chefredaktören: Äntligen är bolånekriget här

Publicerad 2018-05-08 09:22

Krönika Spelplanen på bolånemarknaden håller på att ritas om totalt med uppstickare som börjar konkurrera med jättarna. För kunderna innebär det möjligheter att spara tusentals kronor i månaden. Men det gäller att ha koll på de nya aktörernas villkor, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

När Nordnet utsågs till vinnare i Privata Affärers stora granskning, Årets Bank 2017, var ett tungt vägande skäl för juryn bankens satsning på ett attraktivt bolåneerbjudande. Nordnet erbjuder billiga bolån till dig och din familj som har ett sammanlagt sparande, inklusive tjänstepension, på minst en miljon.

Vår förhoppning var då att detta skulle bli startskottet till att fler aktörer gav sig in på den lukrativa men dåligt konkurrensutsatta svenska bolånemarknaden.

De fyra storbankerna, SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank, dominerar ännu marknaden i det närmaste totalt, med urusla villkor för de flesta bankkunderna. Men redan ett kvartal efter att vi prisat Nordnet är spelplanen annorlunda. Att nätmäklarkollegan Avanza skulle bredda sitt erbjudande och svara på Nordnets schackdrag var väntat.

Men vi var spända på vad som skulle hända därefter. Vilka fler aktörer ger sig in i leken? Nu har vi fått svaret, eller åtminstone en del av svaret, eftersom vi förhoppningsvis långt ifrån har sett slutet på det som nu är upptakten till ett fullskaligt bolånekrig.

För dig som inte har hängt med i svängarna vill jag berätta vad som hänt på marknaden under årets inledande månader: Uppstickaren Enkla rörde om rejält på marknaden när de lanserade sin bolånesatsning. Enkla erbjuder 0,95 procent i ränta på ett bundet treårslån. Det bör dock påpekas att lånet endast riktar sig till dig som redan har bolån.

Genom att använda en ny finansieringsmodell, bolånefonder och modern teknik kan Enkla pressa kostnaderna. Bostadskreditinstitutet Enkla tar bara över befintliga lån och slipper därmed kostnader för både kundkontakter och kreditprövning.

Men här vill jag slänga in en brasklapp. Enkla utfärdar ingen garanti för att ditt bolån förlängs efter de tre åren. Bolaget säger att en ny omprövning då kommer att ske. Har din privatekonomi förändrats under löptiden, till exempel om du har drabbats av arbetslöshet eller skilsmässa, är det alltså inte säkert att Enkla förlänger bolånet. Frågan är också vad som händer om din bostad har minskat i värde.

Även Danske Bank lanserade för ett par veckor sedan ett nytt bolån. Banken erbjuder ett bundet tvåårslån till 1,29 procent i ränta.

Andra aktörer ligger nu i startgroparna och förväntas agera inom kort. Tre exempel på sådana aktörer är Ica-banken, Skandiabanken och statliga SBAB. Vad deras motdrag kan bli är dock i skrivande stund okänt.

Dessutom har Nordnet annonserat att man just nu tittar på att utöka med ytterligare ett låneerbjudande och som riktar sig till en bredare krets. En inte alltför vågad gissning är att nätbanken tar bort kravet på sparkapital.

Frågan är hur diskussionerna går i bankernas styrelserum i Stockholm. Kommer storbankerna att svara? Det borde de göra. För storbankernas lånealternativ med en ränta runt 1,5–1,6 procent är pinsamt dåligt. Eller är det som vanligt att bankerna räknar kallt med kundernas trögrörlighet? Att kunderna tror att det är så krångligt att byta bank.

För låntagarna finns tusentals kronor att spara. Ett par med 5 miljoner kronor i lån med en ränta på 1,5 procent hos någon av storbankerna kan spara 2 300 kr i månaden brutto, om de i stället nappar på Enklas erbjudande. Det blir 27 500 kr om året.

Nu är det upp till dig.

Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, per.hammarlund@privataaffarer.se

Chatt
Hernhag: Ett investmentbolag värt att behålla
Börsen
Stängning nedåt på sidledes vecka
Bolån
Bankerna där du får betala mest för bolånet
Foto: istockphoto
Analyser UPPDATERAS
Här är fredagens många köprekar
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Byggbolaget som är stjärnan i klassen
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Bra läge för Peab
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
William Hill köpte 4,7 procent av MRG
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Hufvudstaden stärkte resultatet
Foto: istockphoto
Råvaror
Oljeavtal med Kurdistan ökar utbudetOljepriset har fallit tio dagar i rad
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Allt fler mäklare räknar med fallande priser
Småbolagsaktier
Experten: Två heta småbolag efter börsoron
Rapport
Bästa kvartalet hittills för Ferronordic
Fed
Analytiker: Färdigkrattat för amerikansk räntehöjning i december
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendo höjde omsättningen
Foto: istock
Rapport
Skuldomvärdering ger vinst för Lundin Gold
Fed
Fed lämnar räntan oförändradBeslutet var väntat
Asien
Asien: Oro för kinesisk ekonomi tynger
Foto: Pressbild
Kommentar
Ta ett piller mot börsoron"Astra Zeneca är en säker hamn"
Foto: Hanna Franzén/TT
Bolåneräntan
Ingves: Bolåneräntan kommer att fördubblas
Analyser
Sänkta riktkurser men banker håller fast vid köp
Bostad
Lista: Här stiger villapriserna mest
Foto: istockphoto
Analyser
Två köprekar bland analyserna
Foto: istockphoto
Fonder
Indisk revansch i november
Foto: istockphoto
Aktie
Kontantbud på Tradedoubler
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Ericsson höjer försäljningsmålet
Aktietips
Två färska köptipsOch tre aktier du ska sälja
Kommentar
Överpris på kvalitetsbolaget Vitrolife"Svårt se uppsida i närtid"