Chefredaktören: Äntligen är bolånekriget här

Publicerad 2018-05-08 09:22

Krönika Spelplanen på bolånemarknaden håller på att ritas om totalt med uppstickare som börjar konkurrera med jättarna. För kunderna innebär det möjligheter att spara tusentals kronor i månaden. Men det gäller att ha koll på de nya aktörernas villkor, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

När Nordnet utsågs till vinnare i Privata Affärers stora granskning, Årets Bank 2017, var ett tungt vägande skäl för juryn bankens satsning på ett attraktivt bolåneerbjudande. Nordnet erbjuder billiga bolån till dig och din familj som har ett sammanlagt sparande, inklusive tjänstepension, på minst en miljon.

Vår förhoppning var då att detta skulle bli startskottet till att fler aktörer gav sig in på den lukrativa men dåligt konkurrensutsatta svenska bolånemarknaden.

De fyra storbankerna, SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank, dominerar ännu marknaden i det närmaste totalt, med urusla villkor för de flesta bankkunderna. Men redan ett kvartal efter att vi prisat Nordnet är spelplanen annorlunda. Att nätmäklarkollegan Avanza skulle bredda sitt erbjudande och svara på Nordnets schackdrag var väntat.

Men vi var spända på vad som skulle hända därefter. Vilka fler aktörer ger sig in i leken? Nu har vi fått svaret, eller åtminstone en del av svaret, eftersom vi förhoppningsvis långt ifrån har sett slutet på det som nu är upptakten till ett fullskaligt bolånekrig.

För dig som inte har hängt med i svängarna vill jag berätta vad som hänt på marknaden under årets inledande månader: Uppstickaren Enkla rörde om rejält på marknaden när de lanserade sin bolånesatsning. Enkla erbjuder 0,95 procent i ränta på ett bundet treårslån. Det bör dock påpekas att lånet endast riktar sig till dig som redan har bolån.

Genom att använda en ny finansieringsmodell, bolånefonder och modern teknik kan Enkla pressa kostnaderna. Bostadskreditinstitutet Enkla tar bara över befintliga lån och slipper därmed kostnader för både kundkontakter och kreditprövning.

Men här vill jag slänga in en brasklapp. Enkla utfärdar ingen garanti för att ditt bolån förlängs efter de tre åren. Bolaget säger att en ny omprövning då kommer att ske. Har din privatekonomi förändrats under löptiden, till exempel om du har drabbats av arbetslöshet eller skilsmässa, är det alltså inte säkert att Enkla förlänger bolånet. Frågan är också vad som händer om din bostad har minskat i värde.

Även Danske Bank lanserade för ett par veckor sedan ett nytt bolån. Banken erbjuder ett bundet tvåårslån till 1,29 procent i ränta.

Andra aktörer ligger nu i startgroparna och förväntas agera inom kort. Tre exempel på sådana aktörer är Ica-banken, Skandiabanken och statliga SBAB. Vad deras motdrag kan bli är dock i skrivande stund okänt.

Dessutom har Nordnet annonserat att man just nu tittar på att utöka med ytterligare ett låneerbjudande och som riktar sig till en bredare krets. En inte alltför vågad gissning är att nätbanken tar bort kravet på sparkapital.

Frågan är hur diskussionerna går i bankernas styrelserum i Stockholm. Kommer storbankerna att svara? Det borde de göra. För storbankernas lånealternativ med en ränta runt 1,5–1,6 procent är pinsamt dåligt. Eller är det som vanligt att bankerna räknar kallt med kundernas trögrörlighet? Att kunderna tror att det är så krångligt att byta bank.

För låntagarna finns tusentals kronor att spara. Ett par med 5 miljoner kronor i lån med en ränta på 1,5 procent hos någon av storbankerna kan spara 2 300 kr i månaden brutto, om de i stället nappar på Enklas erbjudande. Det blir 27 500 kr om året.

Nu är det upp till dig.

Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, per.hammarlund@privataaffarer.se

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde