Kommentar: Stabila utdelningar utan kursmässig uppsida

Publicerad 2018-04-24 14:26

Kommentar Axfood steg på en bra rapport för första kvartalet och för tillfället utvecklas bolaget väl. 7,6 procents tillväxt för intäkterna är inte så tokigt i en så mogen bransch som livsmedel, även om påsken och fjolårets förvärv bidrog en del. Axfood uppger att bolaget fortsätter att ta marknadsandelar.

Nätförsäljningen stiger snabbt för Axfood, men går ännu med förlust. Det kommer att ta tid att nå de stordriftsfördelar som krävs för lönsamhet med att köra ut maten till kunderna. Till skillnad från Icas butiksfokuserade e-handel har Axfood och Mat.se i alla fall fullt fokus på hemkörning.

Den stora frågan är i vilken utsträckning som branschen kommer att förändras. Hur stor del av livsmedelsindustrin flyttar till webben och hemkörning och hur svår blir omställningen? För butiker med sällanköpsvaror är det uppenbarligen en svår omställning just nu och konkurrensen ökar i takt med att nya aktörer dyker upp.

Dessa är dessutom helt fokuserade mot webben. När Amazon ger sig in på den svenska marknaden är det i första hand sällanköpsbutiker till konsumenter som pressas, medan dagligvarubranschen kanske klarar sig lite bättre. Förr eller senare lär oavsett det en stor andel av konsumenterna vilja skippa att plocka varor, stå i kassakön och sen bära matkassar. Att få det vi vill ha och behöver rakt till dörren är framtiden.

Axfood är rustat för att möta den omställningen, som nog innebär både för- och nackdelar för bolaget. Värderingsmässigt erbjuder aktien 4,5 procent i direktavkastning, vilket är medelhögt för att vara Axfood. P/e-talet på 22 gånger årets vinst är klart högre än värderingen i början av 2010, men genomsnittlig för de senaste åren.

Vinstprognoserna på marknaden är att vinsten stiger från 2017 års 7 kr per aktie till 7,50 kr per aktie år 2020. Det är ingen snabb vinsttillväxt direkt och det som motiverar värderingen är den mycket konjunkturstabila verksamheten. I tider av e-handel som ritar om konsumtionsmönster är vinsterna inte lika säkra och uppsidan känns begränsad.

Axfood är med det sagt ingen dålig aktie utan den lär förbli en stabil utdelare, men någon riktigt bra kursökning är svår att se.

{Chart} 

Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bopriserna i januari
Börsen
Börsen strax under nollstrecket
Aktie
Vinstvarning från Catena MediaAktien rasade 18 procent efter börsöppningen
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar guld"Coronaviruset slår mot konsumentsektorn"
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Rapport
Scandic något under förväntan
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Svagare kvartal än väntat för Opus
Foto: Bertil Ericson/TT
Rapport
Bahnhof höjer utdelningenSpår rörelseresultat på 180 miljoner kr
Rapport
Något lägre vinst för GaroMen utdelningen höjs
Aktie
Coronaviruset tvingar Apple att vinstvarna
Pension
Premiepensionens förvalsalternativ kan stöpas om rejält
Krönika
Hernhag: Ericssons kursnivå är en gåta
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Swedbank: Stark verkstad efter rapporterna”Goda marginaler talar för stigande vinster”
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Elpris
Lägsta elpriset på över tio år
Bud
Dubbel kursrusning efter Footways bud på Sportamore
Fonder
Carnegie stuvar om i fondutbudet
"Leo Vegas ett värdecase"
Aktietips
Tre heta köptipsOch tre aktier du kan strunta i
Aktietips
DI: Fin tillväxt väntar i CTT