Kommentar: Stabila utdelningar utan kursmässig uppsida

Publicerad 2018-04-24 14:26

Kommentar Axfood steg på en bra rapport för första kvartalet och för tillfället utvecklas bolaget väl. 7,6 procents tillväxt för intäkterna är inte så tokigt i en så mogen bransch som livsmedel, även om påsken och fjolårets förvärv bidrog en del. Axfood uppger att bolaget fortsätter att ta marknadsandelar.

Nätförsäljningen stiger snabbt för Axfood, men går ännu med förlust. Det kommer att ta tid att nå de stordriftsfördelar som krävs för lönsamhet med att köra ut maten till kunderna. Till skillnad från Icas butiksfokuserade e-handel har Axfood och Mat.se i alla fall fullt fokus på hemkörning.

Den stora frågan är i vilken utsträckning som branschen kommer att förändras. Hur stor del av livsmedelsindustrin flyttar till webben och hemkörning och hur svår blir omställningen? För butiker med sällanköpsvaror är det uppenbarligen en svår omställning just nu och konkurrensen ökar i takt med att nya aktörer dyker upp.

Dessa är dessutom helt fokuserade mot webben. När Amazon ger sig in på den svenska marknaden är det i första hand sällanköpsbutiker till konsumenter som pressas, medan dagligvarubranschen kanske klarar sig lite bättre. Förr eller senare lär oavsett det en stor andel av konsumenterna vilja skippa att plocka varor, stå i kassakön och sen bära matkassar. Att få det vi vill ha och behöver rakt till dörren är framtiden.

Axfood är rustat för att möta den omställningen, som nog innebär både för- och nackdelar för bolaget. Värderingsmässigt erbjuder aktien 4,5 procent i direktavkastning, vilket är medelhögt för att vara Axfood. P/e-talet på 22 gånger årets vinst är klart högre än värderingen i början av 2010, men genomsnittlig för de senaste åren.

Vinstprognoserna på marknaden är att vinsten stiger från 2017 års 7 kr per aktie till 7,50 kr per aktie år 2020. Det är ingen snabb vinsttillväxt direkt och det som motiverar värderingen är den mycket konjunkturstabila verksamheten. I tider av e-handel som ritar om konsumtionsmönster är vinsterna inte lika säkra och uppsidan känns begränsad.

Axfood är med det sagt ingen dålig aktie utan den lär förbli en stabil utdelare, men någon riktigt bra kursökning är svår att se.

{Chart} 

Krönika
Hernhag: Ta nästa börssmäll rätt
Aktietips
Di: Köpläge i högriskaktien Smart Eye
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Vinstvarning från Electrolux
Foto: Janerik Henriksson/TT
Akttie
Sen Black Friday stökar till H&M:s försäljning
Insider
Rollén dumpar halva innehavet i Hexagon
Handelskriget
USA: Då skrivs handelsavtalet på
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år