Henrik Saxborn, vd Castellum.

Kommentar: Fortsatt fest för Castellum

Publicerad 2018-04-17 13:01

Kommentar Innevarande år kommer bli ett fortsatt bra år för Castellum. Årets första delårsrapport var bättre än väntat och bolaget fortsätter att bygga aktieägarvärden som framför allt ger sig uttryck i form av höjd utdelning varje år i två årtionden.

För två år sedan köpte Castellum Norrporten och blev därmed ett betydligt större bolag. Efter följde ett år av utförsäljningar av fastigheter som inte passade in och nu är ett delvis nytt Castellum på plats som uppenbarligen har möjlighet att öka tillväxten, men med lägre finansiell risk.

Första kvartalet visade en ökning av förvaltningsresultatet med 12 procent, vilket var bättre än väntat. Farhågor har funnits för att den kalla och snörika vintern har inneburit ökade kostnader för snöröjning, men låga vakansgrader och goda hyresnivåer har kompenserat för en ökning av sådana kostnader med 10 miljoner kr.

Redan vid bokslutet 2017 skrev Privata Affärer på denna plats om Castellums transformation och påpekade att 2018 kommer bli ett år med ökad lönsamhet. Vi pekade då på gällande sparprogram plus omförhandlingar av hyror som viktiga faktorer som skulle kunna lyfta lönsamheten ytterligare en bit. Dessutom bidrar också Castellums satsning på egna projekt som ger en extra udd åt resultatutvecklingen.

Utöver detta har värdeutvecklingen fortsatt med 231 miljoner plus första kvartalet, vilket också innebär att det långsiktiga substansvärdet nu är uppe i 151 kr per aktie. Att aktien stiger idag vid lunchtid med närmare 2 procent känns totalt sett som helt i sin ordning.

Det är välgörande att vd Henrik Saxborn i delårsrapporten påpekar, det i och för sig självklara, att Castellums mål är att skapa aktieägarvärde med ett måttligt risktagande. Och han har bra på fötterna eftersom aktieägarna under de tio senaste åren haft en totalavkastning på 12 procent per år i genomsnitt.

Utdelningen har ökat med 7 procent i snitt och sett över nästan 20 år har utdelningen ökat varje år. Det går Castellum till en av börsens få utdelningsaristokrater och Saxborn menar att de senaste tio årens genomsnittliga höjning av utdelningen ska kunna upprätthållas även i framtiden.

Nu ska det förstås sägas att en skarp sväng uppåt för ränteutvecklingen skulle kunna innebära ökande kostnader och en sämre utveckling för sektorn. Just nu finns det dock inte mycket som pekar på en sådan utveckling – i stället är sannolikheten betydligt större för att 2018 blir ett fortsatt mycket gott år för Castellum. Och därmed skulle det kunna vara en bra tillflyktsort för de placerare som söker en aktie med lägre risk i ett börsläge med relativt hög värdering.

Foto: istockphoto
Analyser UPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bopriser
Bopriserna sjönk i juni enligt Valuegard.
Börsen
Inwido rusar på stillastående börs
Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT
Rapport
Svagt kvartal för SBB
Rapport
Byggmax faller på börsen efter mycket svagt resultat
Asien
Asien: Mindre nedgångar
Foto: AP/TT
Börsen
Wall Street: Grönt slut på veckan
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Analyser
Marginalskrällen har höjt ribban för EricssonAktien har rusat 23 procent sedan förra kvartalsrapporten.
Fonder
Stark sommar för Rysslandsfonderna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Budet på Capio: "Samgående bästa lösningen"
Foto: istockphoto
Aktie
Capios styrelse avvisar budet
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Franskt bud på Capio
Aktie
Persson tankar H&M igen
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Stor nedgång i antalet sålda bostäder
Analyser UPPDATERAS
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Clas Ohlson: Stor ökning av försäljningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
JM höjde intäkterna
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre än väntat för Cloetta
Foto: D.Carnegie
Rapport
D Carnegie bättre på alla punkter
Rapport
Doro: Minskad omsättning
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Borätter
Tingsrätten: Borättsköpare har rätt häva köpet vid försening
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Rapport
"Tråkigt kvartal" för Avanza
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Danske Markets: Betssons värdering rimlig
Foto: Jonas Ektrömer /TT
Styrräntan
Ingves: Ingen höjd ränta trots att inflationsmålet nåtts
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
600 000 svenskar har dyrare elavtal än de skulle behöva ha
Foto: Fredrik Sandberg
Blancolån
Allt fler söker blancolån i sommar6 procent av svenskarna lånar till semesterresan.
Råvaror
Nya tullhot sänker råvaror och basmetaller