Här är veckans hetaste småbolag

Publicerad 2018-04-13 15:44

Aktier Det har varit en riktigt spännande vecka för småbolagen. Goda som dåliga nyheter har avlöst varandra vilket bidragit till stora rörelser.

Det är främst på First North som kursrusningar och bakslag fallit in. För de större bolagen har det varit relativt lugna rörelser. Spelbolagen Paradox, THQ Nordic har backat något medan Stillfront stigit något. Även ljudboksbolaget Storytel har fallit något efter stora uppgångar under föregående vecka.

Veckans solklara vinnare är First North-listade Infant Bacterial Therapeutics (IBT) som stigit 42 procent. Bakom den kraftiga uppgången låg en analys av SEB Equities som inlett bevakning med rekommendationen köp och riktkursen 300 kronor. Aktien handlades till 161:50 kronor under fredagen.

Enligt SEB Equities kan lovande studier på probiotika-läkemedelskandidaten IBP-9414, som ska förebygga nekrotiserande enterokolit (NEC) som är ett akuttillstånd i mag-tarmkanalen hos mycket för tidigt födda, leda till ett färdigt läkemedel tidigast 2020 eller 2021.

Uppåt har det även varit för Kancera, som forskar kring återkommande tumörer och utvecklar läkemedelskandidater för detta ändamål. Bolaget som tidigare har haft en tuff period på First North och är ned med över 30 procent hittills i år steg med 14 procent i veckan. Bolaget genomför en nyemission på 60 miljoner kronor för fortsatt utveckling av läkemedelskandidaten KAND567. En uppdatering kring forskningsportföljen gav visst bränsle för uppgång i veckan.

En annan vinnare på First North var rymdbolaget Gomspace som stigit med över 11 procent. Bolaget har uppgett att GOMX-4 projektet, där två satelliter ska övervaka det arktiska området, hittills varit framgångsrikt. Trots veckans uppgång tillhör även Gomspace förlorarna i år med en nedgång på över 30 procent. Bolaget ska ta in 125 miljoner kronor i en nyemission där teckningsperioden pågår fram till 1 juni.

En av veckans förlorare på First North har varit bränslebolaget MyFC. Bolaget som nyligen aviserat en emission på 75 miljoner kronor tappade 44 procent i veckan. Status för den tidigare aviserade kinesiska Telling-ordern är fortsatt oklar på marknaden.

Förra veckans vinnare Sedana Medical, som tar fram en ny produkt för sövning av patienter, blev en av förlorarna denna vecka med en nedgång på 15 procent. Bolagets pågående fas 3-studie Isoconda kommer att försenas. Detta på grund av att en lokal myndighet har kritiserat delar av tillvägagångssättet för studien. I en kommentar sade vd Christer Ahlberg till Nyhetsbyrån Direkt att det är vanligt att få invändningar på hur en studie genomförs och det är inget fel på Sedanas tillvägagångssätt. Under fredagen tog aktien igen delar av fallet och steg med 11 procent. Detta efter att bolaget sett en ökad försäljning under det första kvartalet.

AnalyserUPPDATERAS
Här är onsdagens färska analyser
Börsen
Tele2 och Ericsson rapportvinnare på stark onsdagsbörs
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analytiker om Electrolux: Låg värdering inget skäl för köp
Foto: istockphoto
Analys
Oro över Getinges vinstutveckling och kassaflöde
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD
Rapport
Tele2-rusning på börsen efter stark rapport"Bättre än väntat för tolfte kvartalet i rad."
Foto: Pontus Lundahl/TT
Rapport
Kanonresultat av Ericsson – aktien upp 9 procentHar avslutat kostnadsbesparingsprogrammet.
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Aktie
Leo Vegas gör omvänd vinstvarningHar väsentligt lägre kostnader.
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Rekordresultat för Hexpol men aktien faller något
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Sobi: Klart högre resultat och intäkter
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Dometic: Höjde både försäljning och resultat
Foto: Jonas Ekströmer /TT
Rapport
Swedbank slog alla förväntningar – men backar på börsen
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Övertygande resultat från Haldex
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Klart sämre än väntat för MTG
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Electrolux som förväntat – höjer priser på nyckelmarknader
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Handelsbanken något bättre än väntatSjösätter stort digitalt sparprogram.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Rapport
Rejäl smäll för NCC
Rapport
Assa Abloy: I linje med vinstvarningen
Foto: Helena Landstedt/TT
Rapport
Rejäl smäll för Billerud Korsnäs
Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandvik bättre än väntat – men aktien sjunker
Foto: Cellavision
Rapport
Cellavision vinnare efter stark rapportAktien upp över 10 procent.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bonava bättre än väntat – aktien stiger på börsen
Aktie
Telia i storförvärv i Norge
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Rapport
SEB klart bättre än väntat
Foto: istockphoto
Rapport
Getinge: Klart sämre än väntat
Rapport
Svagt resultat av HusqvarnaLägger ner tillverkningen av många trädgårdsprodukter.
Rapport
Alfa Laval slår förväntningarna
Rapport
Axfood bättre än förväntat