Kryphål gör det möjligt med bolån utan amortering

Publicerad 2018-03-20 10:47

Amorteringskravet Trots amorteringskraven går det utmärkt att låna till bostaden och slippa amorteringar. Det är det nya bolåneföretaget Enkla som erbjuder bolån där låntagaren slipper amortera.

Att det går är beror helt enkelt ett kryphål i bestämmelserna kring amorteringskraven. Enkla är ett bostadskreditinstitut – inte en bank. Finansinspektionen vill nu täppa igen detta kryphål i lagstiftningen.

– Vår ambition är att även bostadskreditinstitut ska omfattas av amorteringskravet till i höst, säger myndighetens jurist David Lothigius till Omni Ekonomi.

Möjligheten att finansiera bolånet hos ett bostadskreditinstitut kan bli mycket ekonomiskt fördelaktigt för en bolånekund. Om låntagaren tillhör ”rätt kundgrupp” handlar det om flera tusenlappar i månaden. Men då är kravet ett bundet lån på tre år.

Enkla har tillstånd från Finansinspektionen, men är bara en av flera olika aktörer på bolånemarknaden som nu konkurrensutstätts mer än vanligt.

– Det här är bra för konsumenterna. Ökad konkurrens pressar bankernas lönsamhet och det kommer kunderna till godo, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia till SvD.