Hernhag: Produktlivscykeln funkar även på börsen

Publicerad 2018-03-19 06:23

Krönika Börsbolagen och deras aktier påminner ibland om den klassiska produktlivscykeln. Avkastningsmöjligheterna jämfört med riskerna är därför klart bäst där bolagen och dess produkter är i tillväxtfasen eller i mognadsfasen, skriver Marcus Hernhag i veckans krönika.

Färdiga produkter har de fyra faserna lansering, tillväxt, mognad och nedgång. Oavsett vilkens sorts vara eller tjänst det gäller måste den först lanseras och därefter tar tillväxten i bästa fall vid.

Förr eller senare nås mognadsfasen och då ligger produkten på sin försäljningstopp. Därefter minskar försäljningen för produkten håller på att bli gammal och omodern. Exempelvis en ett par år gammal mobiltelefon ersätts av någon nyare modell som lanseras och som säljer allt mer på bekostnad av den gamla.

Läsk däremot kan ligga i mognadsfasen i decennier. Förhoppningsvis hamnar Kopparbergs cider i en lång mognadsfas i de länder där den lanserats och med framgång tagits in i tillväxtfasen, men det är inte säkert mognadsfasen blir lika lång och bra som Coca-Colas och Pepsicos storsäljande läskeblask.

Däremot befinner sig börsens butikskedjor i en nedgångsfas. Under många år kommer e-handelns framväxt att sätta press på butikerna att bli modernare eller mindre eller läggas ned. Det kommer alltid att finnas fysiska butiker i någon utsträckning och form, men omställningen sätter hård press på bolagens lönsamhet.

Mitt råd förblir att vi ska ha strategin att hålla oss borta från butikskedjor. Veckans nedgångar i prylsäljaren Clas Ohlson och klädbolagen MQ och H&M är inga direkta överraskningar och stärker mig bara i den tron. Även om de fysiska butikernas nedgångsfas inte varar för evigt är det ostrategiskt att investera där. Just nu är det för övrigt högkonjunktur, så tänk dig hur det går i nästa lågkonjunktur.

Kortsiktiga placerare kan satsa på tillfälliga uppgångar, visst. Vi långsiktiga och ofta mer passiva investerare jagar bolag vars produkter är i tillväxtfasen eller i mognadsfasen. Vi undviker också de rena förhoppningsbolagen där första produkten ska lanseras för jag har sett hundratals unga småbolag mer eller mindre misslyckas under de senaste 15 åren.

Aktierna följer långsiktigt hur bolagen utvecklas. Avkastningsmöjligheterna jämfört med riskerna är därför klart bäst där bolagen och dess produkter är i tillväxtfasen eller i mognadsfasen. Här passar kända och framgångsrika aktiestrategier som värde, utdelning och tillväxt.

Fonder
”Här finns fondvinnarna 2021”Tillväxtmarknaderna gynnas av svag dollar och höga råvarupriser
Börsen
Stängning uppåt med Swedbank i topp
Analyser
Tolv köprekar bland analyserna
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Analytikerna: Evolution värd sin höga värderingUppsida mellan 10-25 procent
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor föreslår utdelning på 14 kr
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Sverige Europas tredje största vindkraftsutvecklare
5G
Kina vidtar "nödvändiga åtgärder" mot Sverige efter 5G-blockeringen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Pareto: Billeruds vändning till lönsamhet får momentum
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Budstriden
SBB:s bud på Entra blev 190 norska kr
Foto: Johanna Norin /TT
Rapport
Sandvik lämnar extrautdelningVinsten högre än väntat
Rapport
Högre vinst än väntat för Avanza
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Electrolux: Stark ökning av vitvaruleveranser i USA
Foto: Thomas Johansson/TT
Aktier
SEB: Fem svenska industribolag i framkant
Aktieportföljen
Nu startar nya aktieportföljen onlineEndast för dig som är prenumerant
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens många nya köprekar
Bostad
Analytiker: Bopriser fortsätter uppåt hela året"Överraskande motståndskraft mot pandemin"
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken överviktar aktier trots "överköpt börs"Överviktar Norden och Europa
Analys
Oppenheimer sätter "street high" för Tesla
Foto: Per Larsson/TT
Sektor
Kinesisk efterfrågan har höjt priset på järnmalm med 80 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik: Varken ordförande eller vice ställer upp för omval
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktie
Telia flaggar för högre kassaflöde än väntatFöreslår utdelning på 2 kronor per aktie
Bostad
Valueguard: Bostadspriser fortsatte upp i december