Hernhag: Produktlivscykeln funkar även på börsen

Publicerad 2018-03-19 06:23

Krönika Börsbolagen och deras aktier påminner ibland om den klassiska produktlivscykeln. Avkastningsmöjligheterna jämfört med riskerna är därför klart bäst där bolagen och dess produkter är i tillväxtfasen eller i mognadsfasen, skriver Marcus Hernhag i veckans krönika.

Färdiga produkter har de fyra faserna lansering, tillväxt, mognad och nedgång. Oavsett vilkens sorts vara eller tjänst det gäller måste den först lanseras och därefter tar tillväxten i bästa fall vid.

Förr eller senare nås mognadsfasen och då ligger produkten på sin försäljningstopp. Därefter minskar försäljningen för produkten håller på att bli gammal och omodern. Exempelvis en ett par år gammal mobiltelefon ersätts av någon nyare modell som lanseras och som säljer allt mer på bekostnad av den gamla.

Läsk däremot kan ligga i mognadsfasen i decennier. Förhoppningsvis hamnar Kopparbergs cider i en lång mognadsfas i de länder där den lanserats och med framgång tagits in i tillväxtfasen, men det är inte säkert mognadsfasen blir lika lång och bra som Coca-Colas och Pepsicos storsäljande läskeblask.

Däremot befinner sig börsens butikskedjor i en nedgångsfas. Under många år kommer e-handelns framväxt att sätta press på butikerna att bli modernare eller mindre eller läggas ned. Det kommer alltid att finnas fysiska butiker i någon utsträckning och form, men omställningen sätter hård press på bolagens lönsamhet.

Mitt råd förblir att vi ska ha strategin att hålla oss borta från butikskedjor. Veckans nedgångar i prylsäljaren Clas Ohlson och klädbolagen MQ och H&M är inga direkta överraskningar och stärker mig bara i den tron. Även om de fysiska butikernas nedgångsfas inte varar för evigt är det ostrategiskt att investera där. Just nu är det för övrigt högkonjunktur, så tänk dig hur det går i nästa lågkonjunktur.

Kortsiktiga placerare kan satsa på tillfälliga uppgångar, visst. Vi långsiktiga och ofta mer passiva investerare jagar bolag vars produkter är i tillväxtfasen eller i mognadsfasen. Vi undviker också de rena förhoppningsbolagen där första produkten ska lanseras för jag har sett hundratals unga småbolag mer eller mindre misslyckas under de senaste 15 åren.

Aktierna följer långsiktigt hur bolagen utvecklas. Avkastningsmöjligheterna jämfört med riskerna är därför klart bäst där bolagen och dess produkter är i tillväxtfasen eller i mognadsfasen. Här passar kända och framgångsrika aktiestrategier som värde, utdelning och tillväxt.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: En bra tillväxtaktie
ETF
Ny boom för europeiska ETF:erTung månad för råvaror
Börsen
Veckoavslut med breda uppgångar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Avanza drar tillbaka årsredovisningenVill få med FI:s sanktionsavgift på 35 miljoner kr
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
22 februari
Trading Direkt: Bornold om Swedbankskandalen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bomarknaden: För få har råd med nyproducerat
Foto: istockphoto
Börsen
SEB: Räkna med glatt börshumör i år
ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Räntan
Riksbankschef öppnar för räntehöjning i april"Överraskande kronförsvagning"
Räntan
Riksbanken: Ingen anledning ändra räntan
Foto: Alimak Group
Rapport
Starkt uppåt för hissbolaget
Rapport
Klart sämre än väntat för Elekta
Asien
Börserna åt skilda håll i Asien
Swedbank
Bonnesen anlitar revisionsbolag för oberoende granskning"Styrelsen kallad till krismöte på torsdagskvällen"
Aktie
Starkaste året hittills för SBB
Foto: istock
Bank
Dansk kundflykt från Danske och Nordea
Aktie
THQ Nordic tar in över 2 miljarder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Swedbank: Analytikerna ser ingen kursrekyl uppåt
Aktier
Ett köptips från Affärsvärlden
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat för Internationella Engelska skolan
Rapport
Besqab sänker utdelningen
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Penningtvätt
Bonnesen: Rapporterar alla misstänkta flödenStörsta fallet för aktien på tio år
Foto: Istockphoto
Börsen
Nedåt på Wall Street