Hernhag: Produktlivscykeln funkar även på börsen

Publicerad 2018-03-19 06:23

Krönika Börsbolagen och deras aktier påminner ibland om den klassiska produktlivscykeln. Avkastningsmöjligheterna jämfört med riskerna är därför klart bäst där bolagen och dess produkter är i tillväxtfasen eller i mognadsfasen, skriver Marcus Hernhag i veckans krönika.

Färdiga produkter har de fyra faserna lansering, tillväxt, mognad och nedgång. Oavsett vilkens sorts vara eller tjänst det gäller måste den först lanseras och därefter tar tillväxten i bästa fall vid.

Förr eller senare nås mognadsfasen och då ligger produkten på sin försäljningstopp. Därefter minskar försäljningen för produkten håller på att bli gammal och omodern. Exempelvis en ett par år gammal mobiltelefon ersätts av någon nyare modell som lanseras och som säljer allt mer på bekostnad av den gamla.

Läsk däremot kan ligga i mognadsfasen i decennier. Förhoppningsvis hamnar Kopparbergs cider i en lång mognadsfas i de länder där den lanserats och med framgång tagits in i tillväxtfasen, men det är inte säkert mognadsfasen blir lika lång och bra som Coca-Colas och Pepsicos storsäljande läskeblask.

Däremot befinner sig börsens butikskedjor i en nedgångsfas. Under många år kommer e-handelns framväxt att sätta press på butikerna att bli modernare eller mindre eller läggas ned. Det kommer alltid att finnas fysiska butiker i någon utsträckning och form, men omställningen sätter hård press på bolagens lönsamhet.

Mitt råd förblir att vi ska ha strategin att hålla oss borta från butikskedjor. Veckans nedgångar i prylsäljaren Clas Ohlson och klädbolagen MQ och H&M är inga direkta överraskningar och stärker mig bara i den tron. Även om de fysiska butikernas nedgångsfas inte varar för evigt är det ostrategiskt att investera där. Just nu är det för övrigt högkonjunktur, så tänk dig hur det går i nästa lågkonjunktur.

Kortsiktiga placerare kan satsa på tillfälliga uppgångar, visst. Vi långsiktiga och ofta mer passiva investerare jagar bolag vars produkter är i tillväxtfasen eller i mognadsfasen. Vi undviker också de rena förhoppningsbolagen där första produkten ska lanseras för jag har sett hundratals unga småbolag mer eller mindre misslyckas under de senaste 15 åren.

Aktierna följer långsiktigt hur bolagen utvecklas. Avkastningsmöjligheterna jämfört med riskerna är därför klart bäst där bolagen och dess produkter är i tillväxtfasen eller i mognadsfasen. Här passar kända och framgångsrika aktiestrategier som värde, utdelning och tillväxt.

Chatt
Hernhag: Mina fem bästa utdelare just nu"Mitt senaste lite större köp"
Placera
Aktiechefens fem trendspaningarTrender som många investerare missar
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många köprekar
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är alla datum
Börsen
Avvaktande handel
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
SPAC
SPAC-trenden hotas av sinande kapital
Aktieportföljen
Gröna siffror i portföljen
Fed
Powell: Problem med vaccinutrullning ekonomisk riskLovar fortsatt penningpolitiskt stöd
Börsen
Asien: Uppåt i Tokyo
Riksbanken
Vice riksbankschef: Osannolikt med negativ ränta på nytt
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Teknikaktier ledde uppgången
Foto: Shutterstock
Placera
Blackrock: Gröna aktier långsiktiga vinnareÖvergången till hållbar ekonomi fortfarande i tidigt skede
Insider
Train Alliance: Ordföranden köpte aktier för 10 miljoner kr
Foto: Shutterstock
Analys
SHB: Risk för negativ överraskning från Sinch"...men bländande justerad vinsttillväxt under 2022"
Bok
Davegårdh: Överlägsen på aktierOm vinnande aktietaktik och en hyllning till börslegendaren
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Makro
Analytiker: Stark statistik tyder på BNP-tillväxt första kvartalet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Nordea höjer räntorna för bolån med långa löptider
Börsen
Söderberg & Partners: Därför kommer börsen fortsätta uppåtFöredrar USA och Asien framför Europa
Notering
Hemnet noteras på Stockholmsbörsen
Börsen
JP Morgan: Börsens värdering hög men rimlig
Placera
Strategen: Comeback för europeiska aktier"Öka andelen i portföljerna"
Analys
"Scandics exponering mot affärsresor oroar"Jefferies ser nedsida på 20 proc.ent
Aktie
Förvaltaren: Marknaden har glömt bort RatosSer uppsida på över 50 procent
IPO
AFV: Tre varningsflaggor för Tellusgruppen