Aktieaffärerna du kan åka dit för

Publicerad 2018-03-15 14:32

Marknadsmanipulation Allt fler investerare misstänks för att ägna sig åt marknadsmanipulation, och sedan ett år tillbaka har fler fällts efter att Finansinspektionen själv började utreda fallen.

Finansinspektionen, FI, har sedan ett år blivit betydligt effektivare i att motverka marknadsmissbruk. Skälet är att FI numera samarbetar med och delar bördan med Ekobrottsmyndigheten, EBM.

– Marknadsmanipulation var förbjudet tidigare och är det nu också, skillnaden är att vi i dag har en effektivare bekämpning, säger Magnus Schmauch, rådgivare på Finansinspektionen.

Fler fångas i nätet

I praktiken innebär det att allt fler som ägnar sig åt otillåten marknadsmanipulation fångas i Finansinspektionens och EBM:s gemensamma nät. Den stora förändringen jämfört med tidigare är att de mindre överträdelserna nu utreds på administrativ väg direkt på Finansinspektionen. Dessa utredningar kräver betydligt färre resurser än de grövre förseelserna som blir brottsutredningar på EBM.

– Tidigare utredde vi inte några överträdelser alls, utan allt hamnade hos Ekonbrottsmyndigheten som straffrättsliga ärenden. Man kan se det här som en omfördelning av resurser.

Även mindre förseelser utreds

Sedan den 1 februari 2017 har det nya samarbetet mellan myndigheterna lett till att allt mindre överträdelser faktiskt utreds.

Bland överträdelser som nu beivras på ett mycket effektivare sätt enligt FI är när personer genomför mindre transaktioner med sig själva via börsen, till exempel genom att lyfta värdepapper från sin depå till ett investeringssparkonto.

– Går du via handelsplatsen och säljer och köper till dig själv luras andra på marknaden att tro att det finns många som har ett stort intresse av ett värdepapper och att efterfrågan på det är högre än den är.

Det är svårt att uppskatta hur många fler som fastnar och hamnar i utredningar nu eftersom Finansinspektionen tidigare inte gjorde några egna sådana undersökningar. Men det går att mäta antalet anmälningar som kommer in.

Fler anmälningar

– Det är säkerställt att vi får in fler anmälningar från marknadsplatserna nu än för ett år sedan. Antalet anmälningar har också ökat från myndigheter i utlandet som noterat misstänkt beteende kring svenska aktörer. Man kan se det som en kombination av ökad aktivitet på marknadsplatserna och ett bättre övervakningssystem, säger Magnus Schmauch.

På Finansinspektionen har det diskuterats en hel del om så kallade ”enpetare”, personer som använder små aktietransaktioner för att påverka börskursen.

– Det är inte förbjudet att köpa en aktie, det är inte storleken på transaktionen som är en manipulation, utan vilken signal transaktionen sänder till marknaden.

”Enpetare” och ”kursvård”

Prisbilden sätts av utbudet och efterfrågan, och en prisförändring motsvaras normalt av en förändring av efterfrågan. Om någon höjer kursen något genom att köpa 1 aktie påverkas informationen kring aktien i ”senast betalt”.

– Men prishöjningen kanske inte motsvarar den underliggande efterfrågan. Då blir marknaden lurad, och det pris investeraren ser motsvarar inte den egentliga efterfrågan. Det finns olika varianter av ”enpetare”, ett vanligt tillvägagångssätt är att ägna sig åt kursvård, genom att göra flera små transaktioner över tid i ett eget innehav. Syftet är att motverka en nedåtgående kurs.

Foto: istockphoto
Aktier
Mest köpta och sålda aktierna i mars
Börsen
Kina överväger ny börs för att locka utlandsnoterade bolag
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Rapport
Miljardtapp för H&MResultatet ändå bättre än analytikerförväntningarna
Börsen
Börsen nära nollan
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bostadsrättspriser fortsätter uppåt under hög omsättning
Notering
Polestar sägs överväga börsnotering
Utdelningar
Aktierna som handlas utan rätt till utdelning i dag
Börsen
Mest nedåt i Asien
Affär
EQT i exklusiva samtal med Cerba Healthcare
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Stängning under nollan
Analys
UBS: Volvos problem med leveranskedjan underskattasAktien frikopplad från grundläggande cykliska trender
Fondspararna flyr från hållbar energiBreda Sverigefonder och globalfonder lockar
30/3
Trading Direkt: Bornold om "gråhandeln" i Klarna
Konjunktur
Berenberg: Mer optimistiska om Europa trots ny vågBNP på förkrisnivå 1 kvartalet 2022
Analys
Immunovia: ABG upprepar sälj efter valideringsresultatMen aktien stiger på börsen
Konjunktur
Analytiker: Sverige i startblocken när restriktionerna lättasTillväxtkraft som bara väntar på att få släppas lös
Sektor
Vätgas: Barclays spår 150 gånger större sektor år 2030
Foto: Hasse Holmberg/TT
Undersökning
SBAB: Allt fler tror på högre fritidshuspriser i år
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktierekar
Valuta
Hammer: Räkna med säsongsmässig motvind för kronan"Successivt sämre för kronan"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Ratos sålde aktier till fondbolag
Aktie
Ny storblankare in i Alfa Laval
Foto: Shutterstock
USA
Biden satsar massivt på vindkraftSka ge el till 10 miljoner hushåll
Räntan
Fed-guvernör: Vi är långt ifrån att höja räntan